OND-urile Media cer respingerea unui proiect de lege

Sapte organizatii neguvernamentale din domeniul mass-media si drepturilor omului solicita deputatilor sa respinga proiectul Legii pentru modificarea alineatului 8 al articolului 16 din Codul civil al Republicii Moldova, inaintat Parlamentului cu titlul de initiativa legislativa de catre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pe data de 12 iunie 2008.

Intr-o scrisoare deschisa, expediata astazi Parlamentului Republicii Moldova, organizatiile neguvernamentale semnatare sustin ca modificarea alineatului 8 al articolului 16 din Codul civil in varianta propusa de initiativa legislativa a presedintelui Vladimir Voronin ar incuraja declaratiile defaimatoare si ar inrautati in general calitatea dezbaterilor publice, conducand la dezinformare in mass-media si violarea dreptului publicului de a fi informat. Rezultatul adoptarii acestui proiect de lege ar fi condamnarea Republicii Moldova in noi cauze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In scrisoarea deschisa se mentioneaza de asemenea ca modificarea propusa de presedintele Republicii Moldova este neconcordanta cu obiectivul articolului 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului de a stabili un echilibru intre exercitarea dreptului la libera exprimare si exercitarea altor drepturi si libertati.

Semnatarii scrisorii atrag atentia ca Rezolutia Adunarii Parlamentare nr. 1165 (1998) recomanda statelor membre sa gaseasca un mijloc de a echilibra exercitiul celor doua drepturi fundamentale: dreptul la respectul vietii private si dreptul la libertatea de exprimare. Se recomanda adoptarea legislatiei care sa permita persoanelor, printre altele, posibilitatea de a intenta actiuni civile si de a solicita posibile despagubiri pentru violarea vietii private. Mai mult, se recomanda adoptarea legislatiei care sa permita stabilirea unor penalitati economice pentru presa care in mod sistematic violeaza viata privata a persoanelor.

Fiind la o etapa in care traditiile democratice nu sunt inca inradacinate in Republica Moldova, atat in ce priveste libertatea de exprimare, cat si celelalte drepturi ale omului, este incorect sa dezechilibram mijloacele de protectie ale acestora, se mai arata in scrisoarea deschisa. Riscul ar fi aparitia multor cazuri grave de defaimare la comanda sau din neglijenta. Atata timp cat mijloacele de autoreglementare ale presei in R. Moldova actioneaza deficient sau sunt lipsa, exista riscul ca o lege care scuteste persoane responsabile de defaimare de repararea prejudiciului cauzat sa degenereze in campanii masive de defaimare, sa stimuleze aparitia publicatiilor de scandal in defavoarea mass-media de buna-credinta si responsabile.

Scrisoarea deschisa este semnata de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), Asociatia Presei Independente, Asociatia „Juristii pentru Drepturile Omului”, Centrul „Acces-info”, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova si Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice.

Scrisoarea deschisa este anexata.

***
Pentru relatii, tel. 21 36 52, 22 75 39, mlu@ijc.md. Persoana de contact : Doina Costin, coordonator al Serviciului juridic al CIJ
 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola