Cronica taberei de vară "Iubește-ți rîul!": ziua a treia
Suntem în continuare în pădurea satului Temeleuți, r. Călărași. Ora șapte dimineața. Se aude fluierul! Trezirea! Toată lumea e recreată și binedispusă. Luăm micul dejun împreună, discutăm, ne împărtășim cu impresii din tabără din ziua precedentă.
Pentru ora 09.00 avem planificată o sesiune informativă. Am întâmpinat 3 tineri specialiști care urmau să ne furnizeze informații vis-a-vis de procesul de comunicare. Ecaterina Covali de la Centrului Tânărului Jurnalist începe să facă pe cât se poate de familial și deschis cunoștință cu noi. Apoi a început să ne ofere niște informații pe cît de utile pe atît de interesante referitor la tehnicile de scriere și colaborare cu jurnaliștii. Cu ea am făcut o scurtă călătorie imaginară în care ne-am văzut jurnaliști. Ecaterina ne-a învățat ce este comunicatul de presă, știrea, articolul și cum să le facem pe acestea interesante, accesibile și de succes. Următorul nostru „învățător” a fost Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare de la Centrul Național de Mediu, care ne-a familiarizat cu sursele deschise, dar și surse noi pentru plasarea informației, comunicatelor, știrilor, etc. De asemenea, Alla ne-a prezentat o nouă rețea de tineri ecologiști, care va fi în curând disponibilă pe www.loveyourriver.md Ea ne făcut să înțelegem cât de importantă este comunicarea prin intermediul unui joc. După asta, am învățat cum să documentăm cu ajutorul camerei video contravențiile de mediu și ne-am bucurat de un curs-expres de filmare oferit de Raisa Răzmeriță de la Ziarul de Gardă. Raisa ne-a învățat tehnicile corecte de filmare. Cu toții am rămas entuziasmați, satisfăcuți și mulțumiți de la lecțiile primite de la specialiștii tineri, ca și noi.
Am luat prânzul, am strâns corturile și ne-am despărțit cu regret de gazdele noastre, de care am reușit să ne atașăm. Cu microbuzul plin cu de toate – mergem la Sipoteni, r. Călărași unde avem planificată o întâlnire cu viceprimarul – dl. Alexandru Țîcu și cu reprezentantul Inspecției Ecologice – dl. Vadim Coșeru. După o sumedenie de întrebări, tinerii au înțeles că deși se întreprind unele acțiuni pentru a stopa fenomenul poluării apelor, apele din fântâni rămân foarte poluate, din motiv că localnicii au conectare la apeduct, dar nu dispun de sistem de canalizare.
După asta tinerii, împreună cu dl. Coșeru au mers într-un raid prin localitate să afle unde se duc totuși apele reziduale. Am aflat că unii localnici deversează apele uzate direct în afluenții r. Bîc, care traversează localitatea.
A fost o zi intensă, frumoasă, plină de activități interesante, o zi reușită pentru că s-a combinat armonios plăcutul cu utilul.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.