Cronica taberei de vară "Iubește-ți rîul!" - ziua întîi
În jurul orei 11:00 , toți participanții taberei de vară ,,Iubește-ți rîul ” s-au dovedit a fi pregătiți pentru o experiență inedită ce ține de identificarea problemelor existente ale rîurilor din Republica Moldova și soluționarea acestora datorită unor metode cît mai eficiente , apelînd la ajutorul autorităților locale.
Ajungînd la locul destinației , am instalat corturile și am făcut cunoștință cu fiecare persoană implicată în proiect , declanșîndu-se astfel un spirit de echipă , chiar și de familie care și-a propus ca scop să schimbe situația deplorabilă în care se află rîurile țării noastre din cauza poluării acestora.
Tot in această zi , am colectat probe din mai multe fîntîni din satul Temeleuți (raionul Călărași)- actuala destinație a echipei și astfel am observat că sunt atît fîntîni cu apă potabilă cît și fîntîni cu apă poluată.
De asemenea , doamna Maria Sandu(Institutul de ecologie și geografie)- specialist în soluționarea problemelor apei , ne-a vorbit despre poluarea apelor subterane cu nitriți și nitrați , astfel councluzia finală fiind că nu trebuie să existe grajduri , toalete pe o rază de 15 m de la fîntîna care va fi săpată de către muncitori.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.