Amnesty International Moldova picheteaza Ambasada Chinei la Chisinau
Tancul - simbol al protestelor |
Amnesty International Moldova a cerut autoritatilor chineze eliberarea a zeci de persoane detinute in puscarii inca din timpul protestelor din piata Tiananmen de acum 19 ani. Totodata, in ajunul Jocurilor Olimpice organizatia solicita conducerii chineze respectarea obligatiilor in sfera drepturilor omului.
"China a promis imbunatatirea situatiei in domeniul drepturilor omului in perioada de pregatire pentru Jocurile Olimpice. Daca vor fi eliberati activistii din piata Tiananmen, daca se va face dreptate rudelor celor ucisi si se va permite deplingerea si comemorarea publica a victimelor, se va face un pas semnificativ spre stabilirea unei traditii pozitive in ceea ce priveste drepturile omului pentru Jocurile Olimpice", afirma Sam Zarifi, directorul Amnesty International pentru Asia-Pacific.
NU cenzura pe Internet in China! |
În pofida responsabilitatilor fata de Olimpiada, in China s-a intensificat presiunea asupra aparatorilor drepturilor omului, activistilor civili, asupra jurnalistilor si utilizatorilor de Internet, in anul trecut si in cel prezent. Conform datelor Amnesty, in 2007 erau detinuti in inchisori peste 30 de jurnalisti, iar 50 de activisti s-au pomenit dupa gratii doar pentru faptul ca si-au exprimat opinia pe Internet", a mentionat Evghenii Golosceapov, Director Executiv Amnesty International Moldova.
Membrii Amnesty cer autoritatilor |
În timpul actiunii membrii Amnesty au distribuit materiale informative despre masacrul din Tiananmen trecatorilor, pentru a aduce la curent tuturor faradelegile petrecute in China atit in trecut, cit si in prezent.
„Astazi noi am reusit sa ne aducem aportul nu prea mare, dar important, in apararea drepturilor omului in China. Peste 10 membri si voluntari Amnesty International Moldova au venit pentru citeva ore la Ambasada Chinei pentru a declara - „NU incalcarilor drepturilor omului in China!". Anume pe astfel de responsabilitate civica si solidaritate internationala se bazeaza activitatea Amnesty International in toata lumea", a afirmat Veaceslav Balan, Coordonator pe Mobilizare si Campanii.
Informatii generale
În
anul 1989 in Beijing au inceput protestele studentesti, care s-au
extins si asupra altor orase si provincii mari din toata China.
Protestatarii au apelat la guvern solicitind combaterea coruptiei,
inceperea schimbarilor si reformelor democratice in domeniul
drepturilor politice si sociale. În noaptea din 3 spre 4 iunie 1989,
armata chineza a adus tancurile pe piata Tiananmen, care au ucis in
calea lor sute de cetateni neinarmati. Ulterior, pe teritoriul intregii
tari au fost arestati zeci de mii de oameni pentru sustinerea si
participarea la demonstratii.
Deja de 19 ani autoritatile detin
in inchisori o multime de oameni care au fost implicati in protestele
prodemocratice din 1989 de pe piata Tiananmen, altii sunt arestati si
amenintati. Multi din participantii la acele evenimente au disparut si
pina in prezent despre soarta lor nu se stie nimic.
Informatii suplimentare privind drepturile omului in China sunt disponibile pe site-urile Amnesty International: www.amnesty.md - in romana si rusa, www.amnesty.org.ru - in rusa si www.amnesty.org - in engleza.