LEGEA CU PRIVIRE LA LIBERTATEA INTRUNIRILOR STARNESTE DEJA CONTROVERSE
Participantii la discutii au fost unanimi in ceea ce priveste necesitatea unui asemenea act legislativ, in concordanta cu principalele acte internationale cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei. In acelasi timp, ei s-au aratat ingrijorati de lipsa unui mecanism clar, in opinia lor, de aplicare a legii si au cerut Parlamentului interpretarea mai exacta a anumitor prevederi de procedura.
Cele mai multe discutii au generat articolele cu privire la cine pot fi organizatorii intrunirilor, instalarea de constructii temporare in spatii publice, precum si intrunirile spontane. Mai mult, judecatorii cred ca prin prezenta lege a fost diminuat la maxim rolul autoritatilor locale in luarea unor decizii privind organizarea intrunirilor. Potrivit Anastasiei Pascari, judecator la Curtea Suprema de Justitie (CSJ), legea pune in imposibilitate primariile sa anticipeze promt anumite situatii in care ar putea degenera intrunirile, chiar si in cazurile cand detin probe concludente in acest sens. Urmeaza o procedura anevoiasa de adresare in instanta, solutionarea careia ar putea dura pana la cateva luni, si care nu ar mai avea sens odata cu epuizarea cazului in sine. "Majoritatea judecatorilor vor lucra doar pentru "cos", si ce rost mai are examinarea demersului de a interzice o intrunire dupa ce ea a avut deja loc", a declarat Anastasia Pascari.
Si Dorin Turcan, procuror la Judecatoria Buiucani, a mentionat ca legea nu este una in concordanta cu cadrul legal existent si ar mai trebui perfectionata, pentru a lua in consideratie toate situatiile de conflict care pot sa apara pe parcurs, chiar daca de la adoptarea ei si pana in prezent nu a fost inregistrat nici un litigiu in baza prezentului act.
Participantii au reiterat faptul ca intr-un stat democratic libertatea intrunirilor trebuie sa se bucure de o protectie constitutionala care sa includa, cel putin, o afirmare pozitiva atat a dreptului, cat si a obligatiei de a le proteja. Mai mult, legislatia nu ar trebui sa permita autoritatilor o libertate exagerata in actiuni.
Training-ul, organizat cu suportul financiar al Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare Internationala (SIDA) si al Fundatiei Soros-Moldova, face parte dintr-un program de instruire continua, unde fiecare participant va trebui sa acumuleze cate 40 de puncte, egal cu numarul de ore participate. Cinci seminare zonale ale Curtilor de apel din teritoriu urmeaza sa sa desfasoare in urmatoarele luni, la finele carora vor fi inmanate certificate speciale care confirma acumularea numarului necesar de ore, transmite Info Prim Neo.