Remitențele pot dezvolta comunitățile din R. Moldova

IDIS ”Viitorul”, în parteneriat cu Hilfswerk Austria International, a desfășurat dezbaterea publică cu tema "Remitenţele Dezvoltă Comunităţile în R. Moldova?".

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Remitenţele Dezvoltă Comunităţile în Moldova“, implementat de Reprezentanţa Asociaţiei Hilfswerk Austria în Moldova, cu suportul Uniunii Europene.

La dezbatere au participat tineri studenți care au purtat discuții pe marginea subiectului dat cu expertul asociat al IDIS ”Viitorul”, Sergiu Gaibu și Ștefan Sandic, antreprenor, beneficiar de micro-granturi în proiectul ”Remitențele Dezvoltă Comunitățile în Moldova”.

”Contrar stereotipurilor, studiile arată că ponderea moldovenilor care lucrează legal în afara țării este în creștere. Numărul acestora este mai mare în rândul moldovenilor care lucrează în țările UE, în comparație cu cei care activează ilegal în țările CSI, în special în Federația Rusă. Un aspect important al migrației este investirea remitențelor. De obicei, moldovenii investesc banii în procurarea caselor sau educația copiilor. Dacă vorbim despre afaceri, a scăzut interesul pentru investițiile în agricultură și imobile și au sporit investițiile în comerț, servicii, cum ar fi cele hoteliere, de exemplu”, a explicat expertul asociat al IDIS ”Viitorul”, Sergiu Gaibu.

Ștefan Sandic, antreprenor, beneficiar de micro-granturi în proiectul ”Remitențele Dezvoltă Comunitățile în Moldova” al Hilfswerk Austria International, cu banii obținuți în Marea Britanie, unde a lucrat mai mulți ani, a lansat propria afacere în apicultură, achiziționând primul laborator de prelucrare a mierii de albine direct pe teren.

Acesta a venit cu sfaturi pentru tinerii care intenționează să-și lanseze propria afacere. ”Banii nu sunt principala problemă. Mai importantă este ideea concretă, informarea continuă și gestionarea eficientă a timpului. Acestea nu se mai întorc dacă ai ratat momentul, bani poți câștiga oricând. Iar cursurile de antreprenoriat sunt mereu binevenite”, susține Ștefan Sandic.

A doua dezbatere va avea loc pe 25 septembrie, ora 16.00, la fel, în incinta IDIS ”Viitorul”.

Scopul acestui proiect este de a contribui la conexiunea procesului de migraţie cu dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi utilizarea eficientă a efectelor/consecinţelor pozitive ale migraţiei în vederea dezvoltării comunităţilor rurale din zona ţintă.

Pentru mai multe detalii contactați coordonatorul relații publice al IDIS ”Viitorul”, Diana Lungu la numărul de telefon 0 22 221844 sau la adresa de e-mail diana.lungu@viitorul.org

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola