frule

NOI SANSE DE INTEGRARE SOCIALA PENTRU COPIII CU DIZABILITATI

In R. Moldova a inceput sa activeze Consiliul National de Experti pentru promovarea educatiei incluzive. Noul grup de lucru a intrunit specialisti din structuri de stat si neguvernamentale care vor contribui la realizarea incluziunii copiilor cu dizabilitati in invatamantul general din intreaga republica. Consiliul a fost creat la initiativa societatii civile, lansata de Centrul de Zi "Speranta" din Chisinau.

Potrivit Luciei Gavrilita, ex-directorul centrului si actualul viceministru al Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, astfel, s-a mai facut un pas spre realizarea visului parintilor ce cresc si educa copii cu dizabilitati care doresc sa-i instruiasca in scoala, nu la domiciliu. Potrivit sursei citate, incluziunea scolara este o parte a incluziunii sociale.

In activitatea consiliului sunt implicati specialisti ai Ministerului Educatiei si Tineretului (MET), Directiei Generale Educatie, Tineret si Sport, Institutului de Stiinte ale Educatiei, Universitatea de Stat "Aleco Russo" din Balti, Gimnaziul "Pro Succes" din Chisinau, Centrul "Speranta", Scoala-gradinita nr.120 din Chisinau, Scoala-gradinita nr.152, programul "Pas cu Pas" s.a.

In sarcina consiliului sta analiza modelelor de incluziune scolara si a etapelor de realizare a educatiei incluzive, lansarea propunerilor de eficientizare a procesului de incluziune, precum si efectuarea unui lobby in plan legislativ.

Pana in prezent, mai multe institutii educationale din capitala si intreaga republica au acceptat copii cu disabilitati, inclusiv Centrul de zi "Speranta" impreuna cu Scoala-gradinita nr.120 (ciclul primar), Scoala-gradinita nr.152 (ciclul prescolar) si Gimnaziul "Pro Succes" (ciclul gimnazial) in Chisinau.

Tot in 2006, Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE), in colaborare cu Centrul "Speranta" si Gimnaziul "Pro Succes", au elaborat Conceptia educatiei incluzive, un document care a fost aprobat de Consiliul ISE si urmeaza a fi aprobat de MET.

In municipiul Chisinau sunt inregistrati circa 1800 de copii cu dizabilitati. Potrivit unui studiu efectuat de Centrul de Zi "Speranta", 273 dintre acestia sunt instruiti la domiciliu in cadrul invatamantului general, iar 42 - in institutiile preuniversitare speciale.

Sursa: Info-Prim Neo

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola