A FOST DISCUTAT PUBLIC REGULAMENTUL CONSTITUIRII SI FUNCTIONARII CONSILIILOR CONSULTATIVE DE CARTIER
La sedinta de prezentare au participat factori decizionali din primaria si preturile capitalei, consilieri municipali, reprezentanti ai echipei de elaborare a proiectului si ai finantatorilor, gestionari ai fondului locativ.
Oleg Cernei, consilier municipal, a declarat in cadrul sedintei ca proiectul de document se discuta in conformitate cu Regulamentul privind transparenta actului decizional, adoptat in ianuarie 2008, care prevede ca CMC nu va aproba nici o decizie pana ea nu va fi dezbatuta public cu principalii actori sociali.
Participantii au mentionat necesitatea formarii unor CCC pentru instituirea unui parteneriat viabil intre autoritatile locale si societatea civila, cu scopul cresterii nivelului de transparenta si consultare a cetatenilor in adoptarea deciziilor. Astfel, se va facilita rezolvarea mai multor probleme, in special cele ce tin de gestionarea spatiul locativ. In aceeasi ordine de idei, participantii au mentionat ca o societate va fi dezvoltata si va fi democratica daca cetatenii se vor implica, or, tocmai aceasta implicare lipseste in R. Moldova.
Elena Lesan, reprezentant al Fundatiei Soros-Moldova a declarat ca scopul acestui regulament este de a implica locuitorii Chisinaului in procesul de luare a deciziilor prin intermediul CCC. Potrivit ei, este un proiect nobil care incearca sa creeze un dialog intre cetateni si autoritatile publice locale. Speranta intr-o colaborare buna este alimentata si de faptul ca experienta similara exista si in localitatile urbane din Romania, Germania, etc.
Constantin Nunu, consultant al Institutului de Rezolvare a Conflictelor INRECO, a remarcat ca elementul principal al Regulamentului tine de relatiile CCC cu administratia publica locala. Potrivit lui, chiar daca actualmente exista anumite relatii ale comunitatii cu administratia, predomina totusi deficitul de comunicare directa. CCC vine sa acopere acest gol de comunicare intre cei care administreaza si locuitori.
Gestionarii fondului locativ au anticipat ca problemele cu care se vor confrunta in implementarea proiectului CCC va fi receptivitatea insuficienta din partea cetatenilor, motiv pentru care initiativa trebuie mediatizata pe larg.
Proiectul de Regulament se afla in comisiile de specialitate ale CMC, fiind planificat pentru examinare in sedinta Consiliului din 20 martie 2008.
Potrivit documentului, CCC reprezinta o organizatie de cetateni, cu caracter de voluntariat, apolitica si nonprofit, infiintata in conformitate cu dispozitiile Legii privind administratia publica locala, in vederea identificarii si solutionarii problemelor comunitatii locale. < br>
Proiectul de elaborare a Regulamentului cu privire la constituirea si functionarea CCC a fost initiat de catre asociatia obsteasca Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO, fiind finantat de Fundatia Soros-Moldova si Agentia Internationala de Dezvoltare a Suediei.
www.info-prim.md