Vincent Williams: „Incubarea afacerilor este una din căile de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din zonele rurale”
Vincent Williams, expert britanic în administrarea incubatoarelor de afaceri, care are o experienţă de peste 15 ani în acest domeniu, spune că ideea care stă la baza unui incubator este să protejeze afacerile care abia au fost deschise. Astfel, încât acestea să crească şi să-şi extindă aria de acoperire.
„Există un număr imens de companii începătoare care dau faliment în primii 2 ani de la deschidere. Incubarea afacerilor este una dintre căile prin care nu permitem ca acest lucru să se întâmple. Alte metode sunt ca ele să fie mai mult ajutate şi susţinute în ce priveşte instruirea şi consilierea. Un incubator face ambele lucruri, pentru că, în mod normal, incubaţii au în orice moment, prin reţeaua de experţi, acces la orice specialist de care au nevoie.” a declarat Williams în cadrul unei vizite la Incubatorul de Afaceri din Soroca.
După modelul Incubatorului de Afaceri din Soroca, deschis acum 3 ani şi gestionat de proiectul norvegian Entranse, Ministerul Economiei a decis să creeze încă cinci astfel de incubatoare în raioanele din Moldova. Reţeaua de incubatoare de afaceri regionale este creată în Moldova în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport sectorial „Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de Uniunea Europeană. Implementează proiectul Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu administraţia publică locală din fiecare raion. Experţii din proiectul Entranse asigură componenta de training, ghidare şi consiliere a incubaţilor.
Incubatorul de Afaceri din Soroca a reuşit în 3 ani să creeze 123 de locuri de muncă în oraş. Cifra medie de afaceri a companiilor incubate în Soroca a crescut în ultimul an cu 40%. Din cele 200 de cereri de aplicare depuse iniţial, au fost selectaţi 17 rezidenţi. Din ei, 7 sunt în sfera de producere – în care la moment muncesc 72 de persoane, iar în prestarea serviciilor – 10 companii care au 51 de angajaţi.
Lucia Uşurelu, vicedirector al proiectului Entranse consideră că experienţa obţinută la Soroca este o bună practică. „Ea trebuie răspîndită şi în localităţile care vor să aibă astfel de instituţii. Să ajute start-up-urile să se dezvolte, ca după 3-4 ani să beneficieze şi administrarea publică şi bugetul local şi să prospere comunitatea.”
Pentru 2011, s-a planificat deschiderea incubatoarelor din Ştefan Vodă şi Leova, iar pentru 2012 – din raioanele Rezina, Sîngerei şi Dubăsari (Coşniţa). Incubatorul de afaceri Ştefan Vodă a fost deja deschis, iar în celelalte raioane, deocamdată se primesc cererile de la potenţialii rezidenţi. Între timp, oamenii de afaceri interesaţi să facă parte din aceste incubatoare, fac vizite la Soroca, ca să vadă cum arată şi cum funcţionează de fapt un incubator.
„E bine pentru tineret când îi dai din start ajutor”
Tamara Botnari are o afacere deja de 3 ani în oraşul Sîngerei. Firma pe care o conduce livrează birotică instituţiilor din oraş. „Noi primim comanda şi în timp de 2 ore ne străduim să fie îndeplinită livrarea”. Până nu demult firma avea sediu, dar după ce proprietarul a vîndut imobilul, au rămas fără el.
Şi Zarif Ghilmudinov din Dubăsari speră să fie acceptat în incubator. Zarif are 26 de ani. A absolvit cibernetica şi vrea să iniţieze o afacere în localitate. El planifică să deschidă un service centru pentru reparaţia şi întreţinerea computerelor. În localitate nu există un aşa serviciu, iar cel mai apropiat este doar la Chişinău.
Administratorul incubatorului de afaceri din Leova, Vitalie Gargaun, după ce a văzut cu ce se ocupă rezidenţii din Soroca, spune că doar o parte din activităţi sunt similare cu cele din Leova. „Vom avea şi noi cusătorie, prestări servicii în energetică, în construcţii, de menaj, de publicitate, o agenţie imobiliară, ca şi aici. N-avem tipografie, pentru că nu ne permite spaţiul, dar în realitate, cred că o să facem un copy centru. Deja avem ca potenţiali rezidenţi 17 companii, dar spaţiul ne permite să ajungem şi până la 21 de incubaţi.”
Ideea de a avea un incubator de afaceri în raion le place majorităţii participanţilor. Tamara Botnari din Sîngerei spune că ştia ce este un incubator încă din 2007, când a avut ocazia să plece în Irlanda, unde a văzut aşa ceva. Cât despre incubatoarele care se vor crea în Moldova, doamna Botnari crede că aceste instituţii au un efect dublu. „Pe de o parte, e bine pentru tineret când îi dai din start un ajutor. Pe de altă parte, femeile şi bărbaţii care au trecut deja de 50 de ani, care au puţine şanse să se angajeze, pot să-şi deschidă un business care să le aducă plăcere şi sănătate. Omul lucrează, este mulţumit şi primeşte energie din ceea ce face”.
Entranse este un proiect implementat în Moldova de guvernul Norvegiei, în colaborare cu Ministerul Economiei şi Organizația pentru dezvoltarea sectorului IMM (ODIMM). Misiunea proiectului este să susţină creşterea economică, să contribuie la apariţia locurilor de muncă noi şi, prin aceasta, să contribuie la reducerea sărăciei. Pentru a atinge aceste obiective, Entranse susţine sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.