MONITORIZAREA REFORMELOR ANTI-CORUPTIE. O EXPERIENTA NOUA PENTRU MOLDOVA
In cadrul Forumului €žMonitorizarea reformelor anti-coruptie. O experienta noua pentru Moldova", au fost puse in discutie realizarile cheie ale Planului Preliminar de Tara (PPT). PPT este un program de 24.7 milioane de dolari SUA finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului, care are ca scop reducerea coruptiei in sectorul public prin acordarea asistentei tehnice si materiale, promovarea reformelor si politicilor proactive.
De asemenea, a fost mentionat progresul realizat vis-a-vis de consolidarea capacitatilor societatii civile si a mass mediei de monitorizare a reformelor anticoruptie implementate in domeniile justitie, sanatate, sistemul fiscal, vamal, organele de politie, cat si activitatile Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei. Monitorizarea domeniilor respective este efectuata de cinci organizatii neguvernamentale, membre ale Aliantei Anti-Coruptie din Republica Moldova (AAC) in cadrul si cu sustinerea Programului CCMSCM. Acest proces de monitorizare va contribui la implementarea eficienta si cu succes a reformelor si va asigura evaluarea obiectiva a progresului realizat in vederea atingerii scopurilor preconizate. S-a mentionat utilitatea monitorizarii atat pentru facilitarea implementarii cu succes a PPT de catre institutiile publice, cit si pentru evaluarea obiectiva a acestuia.Forumul a fost moderat de secretarul AAC, Mircea Esanu si l-a avut ca invitat special pe expertul Bulgar Konstantin Pashev, autorul metodologiei unice de monitorizare, aplicata cu succes in Bulgaria si recunoscuta de Organizatia Natiunilor Unite drept una din cele mai eficiente din lume. De asemenea au fost prezentate si alte sisteme de monitorizare de catre Transparency International, Moldova, experienta organizatiilor ADEPT si Expert Grup din cadrul pregatirii Raportului Euromonitor, etc.
Doamna Sharon Van Pelt, Director de Program CCMSCM, a mentionat €žMonitorizarea competenta a Planului de actiuni anti-coruptie comporta mai multe avantaje. In primul rand, se defineste foarte clar impactul actiunilor intreprinse. In al doilea rand, monitorizarea mobilizeaza subiectii responsabili de realizarea PPT la activitate transparenta si eficienta. In cel de-al treilea, aplicarea metodologiei va permite consolidarea durabila a capacitatii de monitorizare a societatii civile".
Programul CCMSCM este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (CPM) in cadrul Programului Preliminar de Tara pentru Moldova (PPT) axat pe contracararea coruptiei. Programul este administrat de USAID si implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (ADE) si urmareste doua obiective de baza: 1) consolidarea capacitatilor ONG-urilor si mass-media pentru a spori nivelul transparentei si pentru a sustine examinarea publica a activitatii guvernului; si 2) diversificarea si perfectionarea calitatii jurnalismului de investigatie si promovarea accesului la informatie.
Programul CCMSCM va organiza Forumuri de Politici Publice similare la fiecare trei luni, abordand eventualele provocari si oportunitati de cooperare in cadrul reformelor anti-coruptie in domeniile prevazute de PPT (justitie, sanatate, politie, serviciul fiscal si vamal, precum si CCECC). Urmatorul forum este preconizat pentru luna Mai 2008.
Persoana de contact: Irina Ionita, Datele de contact: ionita@ade.md, 022 295404