Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3855

Sunt voluntar la Médecins du Monde şi mă bucur că am ales să fac voluntariat!

Cine dintre voi s-a întrebat  ce înseamnă să fii voluntar şi cum e să faci voluntariat?

Mai întii de toate, voluntariatul reprezintă o acţiune benevolă în folosul societăţii care îţi oferă şi oportunitatea de formare a aptitudinilor  şi competențelor necesare pentru   angajare în cîmpul muncii. Voluntariatul te învaţă să fii ordonat, responsabil, activ şi util, dar şi  îţi formează capacităţi de  comunicare eficientă şi bună relaţionare, îţi oferă posibilitatea să-ţi faci noi prieteni, să te informezi, să beneficiezi de traininguri şi formări cu cei mai buni profesionişti în domeniu.

Toate cele  menționate mai sus le-am găsit la “Medecins du Monde”, activînd în calitate de educator “de la egal la egal” în cadrul proiectului “Promovarea  drepturilor omului pentru victimele traficului de ființe umane în Moldova şi Transnistria prin asistență multidisciplinară şi prevenție”.

Pentru vara lui 2012 „Médecins du Monde” şi-a propus drept scop să realizeze activităţi „de la egal la egal” în taberele de odihnă pentru elevi din nordul Moldovei. De informare la subiectul traficului de fiinţe umane au beneficiat cinci tabere: tabăra „Stejărel” s. Cuhureştii de Sus r. Floreşti, tabăra „Romantica” s. Călineşti r. Făleşti, tabăra „Olimp” s. Pînzăreni” r. Făleşti, tabăra „Vulturaş” s. Şaptebani” r. Rîşcani şi tabăra „Andrieş” s. Hîjdieni r. Glodeni. În cadrul acestor seminarii au participat aproximativ 160 de elevi cu vîrse cuprinse între 14 – 18 ani. Ei au fost informaţi despre traficul de fiinţe umane şi actualitatea acestui fenomen în Republica Moldova, au participat la discuţii şi dezbateri pe marginea acestui subiect.

Ca voluntar, am avut şi eu ocazia să promovez unul din seminariile sus menţionate, şi anume la tabăra „Romantica” s. Călineşti r. Făleşti. Elevilor l-i s-a propus spre vizionare filmuleţul „Decizia îţi aparţine”, după care am mediat o discuţie asupra celor vizionate. Am rămas plăcut impresionată de implicarea tinerilor şi de faptul că nu sunt indiferenţi faţă de această problemă strindentă a ţării noastre.

Vreau să menţionez că tehnicile de educaţie nonformală, pe care le folosim în lucrul cu tinerii, facilitează exprimarea liberă a opiniei şi includerea în activitate.

Sunt mulţumită de activitatea de voluntariat pe care o realizez şi mă bucur de faptul că adolescenţii de azi au posibilitatea să  se informeze. Însă ceea ce merită să fie menţionat este faptul că deciziile trebuie să le aparţină lor şi ele trebuie să se sprijine pe informaţii veridice care i-ar ajuta să se protejeze în viaţă.

În cooperare cu autorităţile locale şi partenerii din Bălţi şi cele 5 raioane de nord: Făleşti, Floreşti, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei şi Regiunea Transnistreană, „Médecins du Monde” desfăşoară proiectul: „Promovarea drepturilor omului pentru victimele traficului de fiinţe umane în Moldova şi Transnistria prin asistenţă  multidisciplinară şi prevenţie” cofinanţat de Uniunea Europeană. Abordarea integrală a „Médecins du Monde” combină activităţi de prevenţie, de asistenţă a victimelor directe şi indirecte, de consolidare a capacităţilor locale. Asociaţia „Médecins du Monde” este prezentă în Moldova din 2005.

 

Ana Zatuşevschi

Voluntar „Médecins du Monde”

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola