Tîrgul ONG-urilor la Bălţi – o bună şansă de a cunoaşte societatea din care faci parte
Un tîrg al organizaţiilor nonguvernamentale s-a desfăşurat în 13 mai la Bălţi, începînd cu ora 11:00. Vizitatorii tîrgului au aflat despre activitatea ONG-urilor, dar au avut şi posibilitatea să se înscrie pentru activitate de voluntariat la oricare din ele. La cea de-a IV-a ediţie a târgului, organizat la Bălţi, au participat peste 20 de asociaţii obşteşti.
Locuitorii oraşului Bălţi s-au arătat interesaţi de eveniment. Ei s-au exprimat în favoarea promovării a astfel de activităţi, întrucît nu se prea ştie despre serviciile acordate de organizaţii nonguvernamentale în municipiu.
"Sunt foarte bucuroasă că în Bălţi există asemenea organizaţii, în care activează oameni cu suflet mare, pe care i-am cunoscut aici. Ei sunt gată să ofere ajutor persoanelor care au nevoie de el" - a spus un vizitator al tîrgului.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, cu scopul promovării vizibilităţii voluntariatului şi a serviciilor acordate de organizaţiile-gazdă.
La acest tîrg a fost prezentă şi Asociaţia « Médecins du Monde » - organizaţie umanitară internaţională, care activează în nordul Moldovei în domeniul prevenirii traficului de fiinţe umane şi facilitează accesul victimelor la obţinerea ajutorului psiho-social şi medical. Organizaţia « Médecins du Monde » este prezentă în Moldova din 2005. În cooperare şi sinergie cu autorităţile locale şi partenerii din Bălţi, cinci raioane de nord şi Transnistria, « Médecins du Monde » activează în Republica Moldova pentru a ajuta persoanele ce au suferit pe baza traficului de fiinţe umane şi pentru a-i îmbunătăţi şansele de reintegrare cu succes în societate.
Personal, sunt voluntar în cadrul acestei asociaţii din septembrie 2011. Sunt elevă la liceu, învăţ în clasa a XI-a şi sunt mîndră pentru experienţa pe care am acumulat-o, fiind atît de tînără, dar activînd într-o organizaţie care mi-a oferit şansa să dobîndesc atîta experienţă. La cei 17 ani ai mei mă bucur de posibilitatea de a fi educator « de la egal la egal » pentru a-i informa pe cei de o vîrstă cu mine despre pericolul traficului de fiinţe umane. Împreună cu alţi 19 voluntari de la « Médecins du Monde » promovăm seminarii în instituţii de învăţămînt, sensibilizăm opinia publică prin “flash-mob”-uri şi activităţi de "out-reach", participăm în cadrul campaniilor informaţionale la nivel naţional şi local.
Voluntariatul este acţiunea oamenilor care înţeleg că schimbarea porneşte de la ei înşişi. Mă bucur că fac parte din gaşca prietenoasă a voluntarilor şi recomand tuturor tinerilor SĂ SE IMPLICE!
Maricica Ciubară
Voluntar la « Médecins du Monde »