frule

Societatea civila reclama numeroase incalcari ale drepturilor omului comise de Primaria capitalei

 Primaria municipiului Chisinau a incalcat de mai multe ori drepturile omului prin interzicerea intrunirilor publice, declara reprezentantii mai multor organizatii non-guvernamentale in cadrul discutiei publice "Provocarile libertatii intrunirilor publice in R. Moldova", desfasurata vineri, 11 mai, cu participarea reprezentantilor mai multor ONG-uri.

Directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a declarat ca ideea unor discutii publice la acest subiect a fost generata de situatia existenta in ultimii ani privind libertatea intrunirilor.

Zeci de cazuri de refuz a solicitarilor de intrunire publica, operate de Primaria Chisinau, au demonstrat ca autoritatile capitalei au o atitudine selectiva fata de organizatiile solicitante. Totodata, dezbaterea publica a fost generata si de recenta aparitie a Ghidului de reglementare si facilitare a dreptului la intruniri, elaborat de OSCE si Oficiul pentru Democratie si Drepturile Omului de la Varsovia.

La randul sau, Evgheni Golosceapov, director executiv al Amnesty International Moldova (AIM), a declarat ca anul trecut a fost unul "bogat" in incalcari ale drepturilor la intruniri si, implicit, a drepturilor omului. Cele cateva decizii ale instantelor de judecata care au condamnat Primaria pentru incalcarile comise a lasat indiferenti angajatii acesteia, care, sustine Golosceapov, "se amuza pe contul deciziilor respective". "Astfel, suprimarea libertatii intrunirilor este o metoda de represiune a cetatenilor", sustine expertul.

In context, sursa citata a mentionat ca Primaria Chisinau a refuzat desfasurarea unei actiuni publice de Ziua Victoriei, 9 mai, in cadrul careia membrii AIM planificau sa colecteze semnaturi in sustinerea femeilor, care au suferit in urma conflictelor armate, si de felicitare cu ocazia sarbatorii a veteranilor celui de-al doilea razboi mondial.

"Libertatea intrunirilor, impreuna cu libertatea asocierilor este o garantie importanta a dezvoltarii si existentei societatii civile. Anume aceste libertati permit exprimarea dezacordului in comun si in mod public, atragerea atentiei la abuzurile comise si combaterea acestora. Interdictiile de desfasurare a intrunirilor sunt masuri represive, menite sa submineze societatea civila, sa descurajeze exprimarea activa a pozitiei civice", a declarat Evghenii Golosceapov.

Reprezentanta organizatiei GenderDoc-M, Dana Cotici, sustine ca Primaria refuza in permanenta acestei organizatii desfasurarea intrunirilor. Numai in ultimii 3 ani aceasta organizatie a fost refuzata de 6 ori, dintre care de 2 ori doar in luna mai curent. Dana Cotici spune ca Primaria nu reactioneaza la deciziile instantei si ca a venit timpul schimbarii legislatiei privind intrunirile publice, a organizarii unei actiuni comune a tuturor organizatiilor ce lupta pentru drepturile omului pentru a atrage atentia autoritatilor la situatia deplorabila din acest domeniu.

La dezbaterile publice au participat reprezentantii mai multor ONG-uri, inclusiv Liga pentru Apararea Drepturilor Omului, Promolex, Tineri & Liberi, Juristii pentru Drepturile Omului.

Sursa: Info-Prim Neo

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola