Migrația - Opțiune sau Soluție?

Iris_AlexePe data de 25 februarie, membrii  Academiei Ideilor 2 au avut posibilitatea să interacționeze cu expertul independent de Migrație din România, Iris Alexe.

Înainte ca să decidă să ia calea freelancing - ului, dna Iris a coordonat Programul de Migrație şi Dezvoltare în cadrul Fundației Soros, specializându-se pe Politici de Migrație şi Imigrație.

Din start le-a dat de înțeles tinerilor că nu consideră Migrația o problemă, ci mai degrabă o oportunitate  şi că la discreția fiecărui stat  este decizia pe care instituție o împuterniceşte să reglementeze acest fenomen. De exemplu în Ungaria, procesul de migraţiune este reglementat de către  Ministerul Justiției, ceea ce înseamnă că se pune accent pe securitate, iar în Spania - de Ministerul Muncii, ceea ce denotă că migrația este folosită în scopuri de dezvoltare.

“Migrația este un fenomen natural şi încercând s-o opreşti e ca şi cum te-ai pune împotriva ploii” a susținut expertul.

În acest sens, funcția majoră a unui stat  ar fi crearea condițiilor oportune pentru ca acest proces să fie benefic pentru toată lumea astfel încât, atât țara de origine, cât şi cea de destinație să împartă beneficiile şi costurile.
"E firesc faptul că oamenii caută soluțiile cele mai optime pentru a-şi găsi fericirea. Nu în zadar Constituția SUA garantează acest drept “the pursuit of happiness”(căutarea fericirii). De aceea, dacă migrația le oferă această şansă, de ce nu ar alege să trăiască într-o civilizație mai dezvoltată şi bogată?" a menţionat în cadrul şedinţei, Dana Muntean, coordonator PR al Proiectului.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre procesul de „brain-waste” şi de diferenţa între femeile şi bărbaţii emigranţi. Paradoxal, însă acest fenomen este înregistrat  preponderent în rândul femeilor, care, de altfel, în ţara de destinaţie sunt mai pro active şi chiar încearcă să-şi reia studiile.

Emigranții rămân să aibă un rol primordial în economia Republicii Moldova, remitenţele constituind  35 % din PIB.

Printre efectele negative discutate a fost îmbătrânirea accelerată a populației. O pătrime din populație emigrează, pierzându-se câte două generații; mulţi copii se nasc în străinătate; au loc căsătorii mixte ce duc la emigrație definitivă.

Prin urmare, rămâne  în responsabilitatea membrilor Proiectului Academia Ideilor II să identifice şi să dezvolte idei alternative care ar transforma emigrația într-un proces benefic şi țării de origine - Republica Moldova.

Dar tu ai vrea să devii investitor străin în țara ta?

Le mulțumim partenerului nostru, Asociația pentru Integrare Europeană pentru suportul acordat în oferirea sesiunii invitatei noastre din România.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola