frule

De ce avem nevoie de initiative comunitare?

Tinerii si femeile din satul Slobozia, r-nul Stefan-Voda au fost implicaţi în acest an în diverse activităţi de dezvoltare personală şi participare comunitară. Ei au învăţat cum să colecteze fonduri, cum să scrie proiecte şi să schimbe comunitatea prin diverse iniţiative de voluntariat.

Pentru a demonstra efectele negative ale consumului de alcool, tinerii din localitate au decis organizarea unei serate, arătând că se pot distra fără o sticlă de băutură tare alături. Din program nu au lipsit concursurile şi premiile.

Văzând că în câteva zone din sat sunt tăiaţi tot mai mulţi copacii, tinerii au decis să pună alţii în loc. Fiecare şi-a mobilizat cunoştinţele, prietenii şi au reuşit să planteze 200 de copaci. În plus, pentru a împrospăta aspectul liceului, au fost sădite mai multe flori de cameră.

Elevii liceului din localitate nu au uitat nici de persoanele în etate. Pentru a păstra tradiţiile de iarnă şi identitatea neamului nostru, au organizat o şezătoare, unde au fost depănate poveşti, cântate colinde, au fost spuse urături şi ghicitori. Un moment special al întâlnirii, a fost prezenţa fanfarei condusă de consilierul local, Victor Babici. Zâmbete şi aplauze au primit şi elevii din clasa a II-a, îndrumaţi de diriginta Galina Ghidora.

În urma acestor activităţi, toţi cei care au participat – organizatori, elevi, profesori, părinţi, consilieri locali, am înţeles că pentru dezvoltarea comunităţii este nevoie de comunicare, colaborare şi dezvoltarea parteneriatelor publice şi private. Cât timp fiecare locuitor dintr-o anumită comunitate  va încerca să se dezvolte independent, în rezultat nu vom produce nici o schimbare importantă. Prin urmare, pentru rezolvarea anumitor necesităţi nu trebuie să aşteptăm intervenţia APL-urilor sau APC-urilor. De cele mai multe ori, soluţiile problemelor noastre sunt la îndemâna cetăţenilor de rând. Este nevoie doar de dorinţa şi motivaţia de a schimba ceva în comunitatea, precum şi de o pregătire prealabilă pentru a scrie proiecte, colecta fonduri şi a mobiliza comunitatea din care facem parte.

Activităţile menţionate mai sus au fost implementate în perioada iunie-decembrie 2011 de către A.O. “Comunităţi în acţiune”, în cadrul a două proiecte: “ Implicarea activă a femeilor - o pistă pentru dezvoltarea comunitară” şi “Femeile şi tinerii pot ajuta comunitatea”. Iniţiativele au fost realizate în cadrul proiectului “Asigurarea bunei guvernări prin sporirea participării publice”, componenta “Încurajarea şi abilitarea femeilor de a participa activ în viaţa comunităţii”, susţinutfinanciar de Guvernul Suediei şi Fundaţia Soros-Moldova.

agentia-suedeza-pentru-dezvoltare-SIDA
fundatia-soros-moldova




Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola