APE recomandă elaborarea unei strategii pentru îmbunătăţirea situaţiei diasporei
Asociaţia pentru Politică Externă (APE) recomandă să fie elaborată o strategie de susţinere a diasporei moldoveneşti, care ar trasa principiile, obiectivele şi direcţiile principale de activitate şi care ar oferi o abordare complexa şi integrată a problemelor cu care se confruntă cetăţenii moldoveni în statele gazdă, transmite Info-Prim Neo.
„Având în vedere deficienţele cadrului legal şi instituţional destinat susţinerii diasporei, considerăm oportun să facem următoarele recomandări şi anume: elaborarea strategiei, implicarea societăţii civile şi, mai ales, a reprezentanţilor diasporei în elaborarea regulamentului de activitatea a viitoarei Agenţii pentru Diasporă, creată recent de către Guvernul Republicii Moldova, stabilirea unei rubrici separate în cadrul bugetului Republici Moldova privind alocarea de resurse financiare pentru iniţiative de susţinere a persoanelor originare din Republica Moldova, domiciliate peste hotare”, a declarat Victoria Boian, coordonator de proiecte APE, în cadrul Clubului de presă al APE.
Victoria Boian a menţionat că ar trebui să fie constituită o fundaţie naţională pentru susţinerea diasporei, care ar atrage resurse financiare din partea sectorului privat, organizaţiilor internaţionale şi a fundaţiilor caritabile, finanţări din care ar putea fi iniţiate inclusiv cursuri de instruire a diplomaţilor în domeniul comunicării şi cooperării cu diaspora.
Având în vedere vasta gamă de activităţi, resursele financiare alocate de Guvern nu se mai pot limita doar la de 150 mii de lei, sumă ce a constituit bugetul pentru anul 2011. Pentru a avea un efect vizibil este nevoie de a include în buget o rubrică separată, destinată clar activităţilor întreprinse de viitoarea Agenţie pentru Diasporă, a subliniat Victoria Boian.
În prezent activităţile ambasadelor în ceea ce priveşte relaţiile cu diaspora se limitează la întâlniri sporadice cu ocazia sărbătorilor naţionale şi oferirea de asistenţă consulară. „Cu regret, misiunile noastre nu au reuşit să devină factori coagulanţi ai diasporei. Misiunile diplomatice ar trebui să se implice mai activ în susţinerea şi încurajarea proceselor de instituţionalizare a diasporei, astfel multiplicându-i capacităţile lor de a-şi apăra interesele şi drepturile în statele gazdă”, a mai spus Victoria Boian.
Directorul executiv APE, Victor Chirilă, a menţionat, la rândul său, că diaspora este compusă, în mare parte, din cetăţeni nemulţumiţi de autorităţile din ţară. Astfel, ar fi necesar ca să fie sporită încrederea diasporei în autorităţile Republicii Moldova. „Strategia trebuie să fie un document complex, pentru că problemele diasporei nu ţin doar de problemele din ţările gazdă. În primul rând, aceşti cetăţeni pleacă din Republica Moldova fiind determinaţi de nişte cauze sociale şi economice”, a declarat Victor Chirilă. Directorul APE a mai spus că strategia trebuie să promoveze drepturile cetăţenilor în ţările gazdă şi, de asemenea, să vizeze problemele cu care aceşti cetăţeni şi familiile lor se confruntă în ţara de baştină.
Asociaţia pentru Politică Externă este una din organizaţiile din Moldova pe domeniul politicii externe care îşi propune să susţină procesul de europenizare, integrare în Uniunea Europeană şi soluţionare a problematicii transnistrene.