Şi cetăţenii Republica Moldova conştientizează că „luna de miere” cu UE s-a terminat şi că reformele convenite trebuie duse la bun sfârşit
Dacă mâine ar avea loc un referendum unde li s-a cere să se pronunţe pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 59% din populaţie ar spune „da”. Faţă de acum jumătate de an, procentul celor care optează tranşant pentru această opţiune a scăzut cu 3%, ceea ce denotă că „luna de miere” a trecut, iar oamenii privesc cu din ce în ce mai mult realism demersul de integrare europeană. Or, mai mult de o treime din persoanele intervievate, 39%, se declară nemulţumită de cursul derulării reformelor convenite cu UE. Între timp, altă treime este satisfăcută de calitatea reformelor. Cert este că fiecare al doilea moldovean crede că Guvernul Republicii Moldova este cel care trebuie să se ocupe de apropierea de Uniunea Europeană.
6 persoane din 10 sunt de părere că soarta Republicii Moldova este de a se integra în UE pe cont propriu, şi mai puţin în bloc sau „la pachet” cu Ucraina sau state din Balcanii de Vest. Liberalizarea regimului de vize cu UE este aşteptată de jumătate de populaţie în următorii 3-5 ani. Până la urmă, oamenii se arată dornici de a afla mai multe despre ceea ce presupune Uniunea Europeană şi apropierea de ea: o persoană din două susţine că ar avea nevoie de mai multă informaţie. Între timp, doar o treime din moldoveni cred că Republica Moldova are o imagine bună în UE.
Acestea sunt principalele constatări ale sondajului naţional „Uniunea Europeană – marea provocare a Republicii Moldova (II)”, prezentat la 27 septembrie 2011, la IDIS „Viitorul”. Sondajul a fost efectuat de IMAS Marketing şi Sondaje, la iniţiativa şi în colaborare cu IDIS „Viitorul”, pe un eşantion de 1103 persoane, din 83 de localităţi, cu vârsta de 18 ani şi mai mult. Datele au fost colectate în perioada 3-18 septembrie 2011. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de ± 3 %.
Sondajul „Uniunea Europeană – marea provocare a Republicii Moldova” a inclus şi un pachet de întrebări pe încrederea populaţiei în instituţii şi politicieni, dar şi în ziua de mâine. Vremurile actuale sunt asociate de oameni cu dezamăgirea şi nemulţumirea: jumătate din respondenţi cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Totuşi, o pătrime din populaţie nutreşte speranţa că lucrurile se vor schimba în bine. Jumătate din persoanele chestionate pun pe seama partidelor aflate la guvernare vina pentru situaţia dificilă.
Problemele care le dau dureri de cap moldovenilor sunt: creşterea preţurilor, calitatea sistemului de îngrijire medicală, impozitele ridicate, dar şi instabilitatea politică, corupţia şi criminalitatea. Pentru a depăşi impasul, o treime din respondenţi cred că autorităţile ar trebui să se concentreze pe crearea locurilor de muncă bine plătite, şi mai puţin pe negocierile politice de culise.
De încrederea cea mai mare a populaţiei, în comparaţie cu alte instituţii, se bucură biserica – 74%. Primăria este cotată cu 62% încredere, urmată fiind de mass-media, cu 58%. La capitolul raitinguri ale politicienilor, prim-ministrul Vlad Filat este tratat cu încredere de 66% din respondenţi. Acesta este urmat în top de preşedintele interimar al RM, Marian Lupu şi de către primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, ambii fiind creditaţi cu 45% încredere. Aceştia sunt urmaţi de deputatul PCRM Igor Dodon, cu 42%, şi de către preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, cu 37%.
O treime din persoanele chestionate consideră că actuala alianţa de guvernare îşi va duce mandatul de patru ani până la capăt. 7 persoane din 10 cred că preşedintele Republicii Moldova ar trebui ales în mod direct. Însă, dacă duminica viitoare s-ar organiza un scrutin parlamentar, s-ar înregistra următorul scor electoral: PCRM – 27,7%, PLDM – 22,6%, PDM – 10,2% şi PL– 9,4%, restul formaţiunilor nereuşind să depăşească pragul electoral. Cota indecişilor este de peste 20%.
Sondajul de opinie prezentat azi continuă tradiţia clădită în ultimii ani de IDIS „Viitorul” de a analiza valorile şi atitudinile respondenţilor în funcţie de interesul lor faţă de viaţa publică, politica externă a RM şi tendinţa de integrare europeană.
Descărcaţi aici prezentarea Power Point.
Sondajul poate fi accesat la:
http://www.viitorul.org/public/3558/ro/Sondaj%20septembrie_site.pdf