Finanţarea publică pentru ONG-uri – o temă care „s-a copt”

„Interesul sporit pentru ideea referitoare la necesitatea unei legi a grantului în Republica Moldova este un indicator că subiectul respectiv s-a „copt”, este aşteptat şi ONG-le doresc schimbări în acest sens”. Astfel a răspuns Anatol Beleac, vicedirector de program, în Programul Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), solicitat de Info-Prim Neo să comenteze multiplele reacţii la ştirea „Legea Grantului va soluţiona neînţelegerile între ONG-uri, sectorul privat şi Guvern”, publicată luni, 27 iunie. Tema a fost abordată la şedinţa din iunie a Clubului de Presă al ONG-rilor, organizat în cadrul MCSSP, de către unul dintre participanţi care s-a pronunţat pentru elaborarea unei legi a grantului în Republica Moldova. 

„Am fost plăcut surprinşi de valul de interes şi entuziasm provocat de ştirea privind eventuala Lege a grantului care ar stabili o procedura de obţinere a fondurilor de către ONG-uri de la autorităţile publice din Moldova. Asemenea reglementări există în alte ţări şi se referă în special la finanţarea publică. La noi nu există o lege specială în acest sens. Deocamdată, suntem doar la nivel de idei şi discuţii la acest capitol. Deşi este îmbucurător că se fac deja anumiţi paşi în ceea ce priveşte cadrul fiscal pentru ONG-ri. Aceste lucruri au fost menţionate la şedinţa Clubului de Presă de către reprezentanţii de la Inspectoratul Fiscal şi Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Moldova (ACAP). Ar fi minunat dacă aţi putea informa publicul despre aceasta oferind explicaţiile de la reprezentanţii respectivi”, a sugerat Anatol Beleac. 

În aceeaşi ordine de idei el a precizat că Programul Consolidarea Societăţii Civile în Moldova pregăteşte pentru luna septembrie 2011 o conferinţă internaţională care va aborda şi tema finanţării publice (din bugetul de stat) a asociaţiilor obşteşti. „Înregistrarea pentru conferinţă se va începe puţin mai târziu. Sperăm să avem cât mai mulţi participanţi atât din partea societăţii civile, cât şi din partea organelor de stat relevante. Astfel ca să discutăm mai pe larg care ar fi modalitatea cea mai potrivită pentru a asigura o finanţare din partea statului a activităţilor ONG-lor. La eveniment vom avea şi experţi străini care ne vor împărtăşi experienţa lor”, spus reprezentantul MCSSP. 

„Finanţarea publică, de rând cu alte mecanisme, cum ar fi finanţarea privata - donaţiile din partea cetăţenilor şi companiilor, legea celor 2% etc., ar fi de mare ajutor pentru asociaţiile obşteşti care vor să-şi reducă dependenţa de donatorii internaţionali şi astfel să-şi diversifice sursele de finanţare pentru o activitate mai bună şi durabilă”, a declarat pentru Info-Prim Neo Anatol Beleac, vicedirector de program, în Programul Consolidarea Societăţii Civile în Moldova. 

Activitatea Clubului de Presă al Societăţii Civile este sprijinită financiar de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova. 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola