RAIOANELE NU POT ASIGURA DESCENTRALIZAREA IN R. MOLDOVA

Societatea moldoveneasca inca nu a constientizat necesitatea descentralizarii adevarate, deoarece, din punct de vedere politic, oamenii au sustinut ideea revenirii la raioane si la numarul exagerat de localitati cu administratie publica locala, a declarat marti, 4 decembrie, presedintele Comisiei parlamentare Administratie Publica, Ecologie si Dezvoltare Teritoriala, Vladimir Ciobanu, in cadrul conferintei €žDecentralizarea: politici de succes si noi perspective".

El spune ca in cele peste 300 de primarii nu poate fi asigurata la moment o capacitate administrativa reala pentru ca acestea nu sunt in stare, din punct de vedere financiar, sa intretina cel putin aparatul Primariei.

El a subliniat ca atata timp cat nu va fi aprobata si implementata Legea cu privire la finantele publice locale, care va delimita nu numai competenta la elaborarea si implementarea bugetului, dar si dreptul autonom de a gestiona finantele publice locale, nu va fi realizata autonomia locala reala de care se vorbeste atata timp.

Seful Directiei Politice si Economice a Delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova, Paolo Berizzi a declarat ca daca administratia locala va primi in realitate mai multe puteri, drepturi si resurse financiare, aceasta va conduce la o administrare mai buna pentru cetateni. Potrivit lui, descentralizarea nu este un lucru la moda, ci unul util pentru ca aduce nivelul de administrare mai aproape de necesitatile locale ale cetatenilor.

Totodata, el spune ca autonomia locala nu poate fi asigurata fara descentralizarea resurselor din partea bugetului central catre bugetele locale sau fara a tine cont de un program de autonomie fiscala a regiunilor si de capacitatile de a colecta taxele, impozitele si a cheltui ceea ce este adunat pentru regiune.

Directorul executiv al IDIS €žViitorul", Igor Munteanu, a declarat ca descentralizarea are toate sansele sa devina un instrument de convingere a Uniunii Europene ca R. Moldova isi doreste un curs pe care nimeni nu i-l impune si ca are putere de a merge in continuare. Cand este vorba de vointa politica - se adopta niste legi, dar adoptarea legilor pentru R. Moldova nu vor rezolva aceasta problema, daca nu va exista continut practic, inspiratie, imaginatie si posibilitatea de a angaja capacitati locale, a mai spus Munteanu.

Victor Popa, expert IDIS Viitorul a mentionat ca desi in R. Moldova se vorbeste de foarte multi ani despre descentralizare - aceasta nu s-a realizat nici pana in prezent pentru ca mereu s-a pastrat functia autoritara a statului, care nu a facut reforma complexa a intregului sistem de administratie publica, nu a elaborat o strategie nationala, programe de politici publice axate pe anumite prioritati in acest domeniu.

Conferinta a fost organizata de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" in parteneriat cu Minist erul Administratiei Publice Locale, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

www.info-prim.md

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola