PROVOCARILE MILENIULUI LA UNGHENI
Participantii au opinat ca renovarea drumurilor este o conditie esentiala pentru ca investitorii autohtoni si straini sa dezvolte afaceri in Republica Moldova si au salutat includerea acestei componente in Programul Compact.
In luarile de cuvint s-a remarcat faptul ca populatia din localitatile cu drumuri deteriorate are mai putine posibilitati de cistig in urma activitatilor agricole desfasurate, fiind ocoliti de agentii economici, inclusiv de intreprinderile de achizitie. In acest sens, ei au solicitat includerea in propunerea de tara si a unor portiuni de drum de importanta locala.
Cit priveste componenta de irigare, s-a propus examinarea posibilitatii de
utilizare in acest scop de catre fermieri a apei din apeductul Balti-Soroca ce
traverseaza teritoriul citorva raioane ale republicii.
Un alt aspect abordat in acelasi context se refera la faptul ca statiile
existente de pompare a apei sunt extrem de costisitoare in ce priveste consumul
de resurse energetice.
Vorbitorii au constatat ca modernizarea acestora cu echipamente mai econome ar contribui substantial la rationalizarea consumului de energie si, in final, vor conduce la extinderea suprafetelor agricole irigate.
In contextul discutiilor axate pe componenta de utilizare eficienta a resurselor energetice s-a propus desfasurarea unei vaste campanii de informare si constientizare de catre agentii economici si populatie a necesitatii privind asimilarea practicilor avansate de economisire a energiei.
La consultarile publice de miercuri au participat reprezentanti ai societatii civile, sectorului privat si administratiei publice locale din raioanele Ungheni, Falesti, Calarasi si Nisporeni.
Sursa: DECA-Press