Săptămâna Demnităţii Umane la Leova
În cadrul proiectului Educaţie pentru Drepturile Omului în Gimnaziile Internat din R. Moldova, Organizaţia pentru Reforma şi Dezvoltarea Sistemului Educaţional (ORDSE) desfăşoară, în internatele din Leova, Străşeni şi Ungheni, Săptămâni ale Demnităţii Umane.
Scopul acestor acţiuni este antrenarea liderilor tineri şi identificarea problemelor cu care se confruntă aceste persoane, precum şi soluţionarea problemelor acestora. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, gimnaziile-internat, anual, aruncă pe stradă circa o mie de copii orfani şi/sau săraci. Aceştia sunt nepregătiţi să se integreze în societate, deoarece nu-şi cunosc drepturile. Astfel, vulnerabilitatea lor este în continuă creştere. Deseori, în raport cu aceştia, este folosită violenţa. Aceşti tineri sunt devin mai frecvent victime ale traficului de persoane sau de organe. Integrarea acestor copii în societate decurge dificil şi, din acest motiv, riscul de a face parte din clasa socială inferioară este foarte mare, precum şi pericolul ca, în viitor, copiii acestor tineri să aibă aceeaşi soartă ca şi părinţii lor.
Săptămânile Demnităţii Umane reprezintă diverse mini-proiecte (ecologizarea zonelor adiacente internatelor, acţiuni comunitare de caritate, târguri, festivaluri etc.), preconizate pentru perioada aprilie-iunie în localităţile sus-numite. De asemenea, în cadrul proiectului dat, pe 9 aprilie, a avut loc Concursul Interşcolar pe Educaţia Civică şi pentru Drepturile Omului. La concurs au participat şase echipe formate din elevi din internate şi licee din Drochia, Făleşti, Orhei, Leova, Străşeni, Ungheni.
În data de 25 mai ORDSE, împreună cu Agenţia de PR Parc-Comunications şi Asociaţia Obştească Academia pentru Dezvoltare Educaţională, a organizat o vizită de presă la Internatul din Leova. Gospodinov Iulia, directorul Internatului, mărturiseşte că se confruntă cu diverse greutăţi, începând cu cele financiare şi încheind cu cele de ordin psihologic, integrarea acestor copii în noul colectiv. Ea îţi aminteşte un caz când câţiva copii ce au ajuns în internat au fugit motivând că li s-a făcut dor de casă. I-au căutat împreună cu poliţia. Deşi ei nu ştiau exact în ce direcţie s-o ia, au spus că vor merge tot pe drumul pe care au fost aduşi până vor ajunge acasă. Când li s-a amintit de condiţiile grele în care trăiau, copiii au răspuns că aceasta este totuşi casa lor şi ei vor s-o vadă. După ce au mai încercat o dată să evadeze, directorul le-a promis că, de sărbători, îi va duce pe fiecare la casele lor. Această promisiune i-a liniştit pe copii. Cu timpul, ei s-au integrat în colectiv, şi-au făcut noi prieteni, astfel încât de sărbători n-au mai vrut să plece nicăieri.
Cu ocazia Săptămânii Demnităţii Umane, copiii din Internatul din Leova au organizat un concurs, înscenând diverse momente în care omul are nevoie să-şi cunoască drepturile. Scenetele erau hazlii, dând astfel publicului o lecţie împletită cu umor. De asemenea, copiii au cântat şi au dansat, demonstrând talentele lor.
Întrebaţi ce planuri de viitor au, copiii au dat diverse răspunsuri. Unii s-au regăsit în meseria de cizmar, alţii vor să bucure oamenii dansând. Câteva fete sunt sigure că vor deveni cele mai bune frizeriţe. Cristina este dintr-o familie social-vulnerabilă. Ea îşi doreşte să devină un om mare, poate chiar «un director, ca să-i pot ajuta pe copiii din internate să nu ducă lipsă de nimic, să poată mânca tot ce vor».Toţi sunt siguri că vor reuşi în viaţă în pofida greutăţilor pe care au trebuit să le înfrunte până acum şi cu care se vor ciocni în viitor. Totuşi, cel mai mare vis al acestor copii este ca părinţii lor să fie sănătoşi şi să le fie mereu alături.
Bulat Olga, ŞSAJ
Sursa: http://www.zdg.md