Perspectivele utilizării surselor de energie regenerabilă în Republica Moldova
Pe data de 25 mai curent, Ministerul Mediului în cooperare cu Centrul Naţional de Mediu a organizat o şedinţă de lucru pe tema perspectivelor folosirii surselor de energie regenerabilă (SER) în sectorul rezidenţial în Republica Moldova.
La şedinţă au participat reprezentanţii Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, Institutului de Energetică a Academiei de Şiinţe a Moldovei, p
roiectele MOSEF/BERD, “Energia şi Biomasa” al PNUD-ului, asociaţii obşteşti active în domeniul eficienţei energetice şi protecţiei mediului. Iuliana Cantaragiu, reprezentant al Centrului Naţional de Mediu, a vorbit despre cadrul general existent în Republica Moldova în ceea ce priveşte folosirea SER şi importanţa şedinţei de lucru ca o măsură de cunoaştere a tuturor actorilor implicaţi în acest domeniu şi identificarea domeniilor care la moment sunt slab acoperite. Rodion Bajureanu, viceministrul Ministerul Mediului, a subliniat faptul, că există o necesitate de consolidare a eforturilor organizaţiilor de mediu şi a celor din sectorul energetic pentru promovarea folosirii SER în sectorul rezidenţial în Republica Moldova. Dl viceministru a menţionat că domeniul este clasat pe locul 3 după prioritate în sensul obţinerii de fonduri internaţionale, primele două fiind protecţia şi managementul resurselor de apă şi al doilea – managementul deşeurilor.
Dl Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică, a menţionat necesitatea introducerii mecanismelor de promovare a folosirii SER, cum ar fi certificatele verzi care au luat priză în România şi necesitatea consolidării eforturilor ale specialiştilor din domeniul mediului şi cel energetic pentru promovarea pe scară largă a folosirii SER în Moldova. Dna Tatiana Lujanskaia, preşedintele Asociaţiei obştesti “Alianţa Eficienţa Energetică şi Regenerabile” a vorbit despre cadrul legislativ referitor la eficienţa energetică şi a subliniat faptul că România a beneficiat de fonduri structurale pentru dezvoltarea acestui domeniu, pe când Republica Moldova nu a progresat mult din cauza resurselor financiare scăzute, deşi interesul donatorilor pentru acest domeniu a crescut în ultimii ani pe motivul prioritizării acestor probleme în cadrul politic al Uniunii Europene. S-a vorbit despre o nouă Agenţie de Eficienţă Energetică, care a fost creată în decembrie 2010, care a beneficiat de o susţinere din partea Agenţiei Suedeze pentru Cooperare şi Dezvoltare SIDA pentru întărirea capacităţilor instituţionale ale acestei organizaţii şi care pe viitor va dezvolta şi aspectele discutate la şedinţă.
Dl Alexandru Ursul, managerul proiectului “Energia şi biomasa” a prezentat principalele activităţi care sunt preconizate pentru anul 2011 precum şi obiectivele generale ale proiectului, valoarea căruia este de 14,5 mln Euro din partea Uniuniii Europene şi 560,000 Euro din partea PNUD-ului. Proiectul se va axa primordial pe promovarea folosirii biomasei solide în calitate de SER, lansarea afacerilor viabile pentru producerea bricheţilor care să fie folosiţi în sectorul rezidenţial pentru încălzire, întărirea capacităţilor la nivel local pentru promovarea folosirii biomasei solide în calitate de SER, şi implementarea activităţilor de informare şi conştientizare a populaţiei pe tematica proiectului. A fost menţionată posibilitatea de creştere a volumului de masă lemnoasă în Republica Moldova care să fie folosită în calitate de SER şi totodată să îndeplinească rolul de măsură de protecţie a mediului, cum ar fi protecţia bazinelor acvatice, protecţia solurilor împotriva eroziunilor ş.a. La finalul şedinţei a fost formulată concluzia că există o necesitate de unificare a eforturilor ale tuturor actorilor implicaţi în acest domeniu întru promovarea eficientă a folosirii SER în sectorul rezidenţial în Republica Moldova.