Declaratie comuna cu ocazia Zilei Libertatii Presei

Cu prilejul Zilei Internationale a Libertatii Presei 2007, Ambasadele si Organizatiile Internationale subsemnate reitereaza importanta unei Prese puternice si independente pentru dezvoltarea unei societati democratice, libere si deschise. O democratie functionala este de neimaginat fara o mass-media pluralista, fara o presa cu adevarat libera si independenta si fara posibilitatea ca toti cetatenii sa-si poata exercita dreptul la libera exprimare si la liberul acces la informatie.

In aceasta ordine de idei, reamintim, o data in plus, numeroasele angajamente si promisiuni pe care si le-a asumat Republica Moldova fata de si prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Planul de Actiuni UE-Moldova si Programul SUA Provocarile Mileniului.

Acordam o mare importanta acestor valori. Si de aceea regretam profund ca doar un progres limitat in implementarea lor a fost inregistrat in ultimul an. Intr-adevar, Moldova de fapt a inregistrat un regres in ultimul an, trezind ingrijorari privind seriozitatea angajamentelor asumate privind libertatea mass-media.

Apreciem Republica Moldova pentru progresele realizate in vederea imbunatatirii cadrului legal privind libertatea mass-media, si in mod special adoptarea noului Cod al Audiovizualului. Cu toate acestea, ramanem cu ideea ca recentele abateri in implementarea legislatiei ar putea pune aceste realizari in primejdie.

Reorganizarea facuta in graba si de o maniera netransparenta a posturilor Antena C si Euro TV, intreruperea semnalului de retransmitere al postului de radio Antena C in perioada procesului de reorganizare si retinerea protestatarilor pasnici si a jurnalistilor pe 27 martie in Chisinau denota o tendinta negativa ingrijoratoare. Mai mult decat atat, Teleradio Moldova, desi au trecut ani, a inregistrat progrese minore in procesul de transformare intr-un radiodifuzor public cu adevarat independent.

Fara o corectare in aceasta tendinta, Moldova ar putea sa nu fie capabila sa-si indeplineasca obligatiunile internationale.

Prin urmare, indemnam institutiile vizate din Republica Moldova, inclusiv Consiliul Coordonator al Audiovizualului sa intreprinda actiunile necesare pentru a schimba aceasta tendinta si pentru a asigura realizarea unui veritabil progres in sustinerea dezvoltarii unei mass-media libere, independente si pluraliste in Republica Moldova.

Campania electorala pentru alegerile locale din 2007 intra astazi in plina forta si reprezinta o importanta oportunitate in acest sens.


Chisinau, 3 mai 2007


Ambasada Republicii Bulgaria

Ambasada Republicii Cehe

Ambasada Republicii Franceze

Ambasada Republicii Federale Germane

Ambasada Republicii Ungare

Ambasada Republicii Lituania

Ambasada Republicii Polonia

Ambasada Romaniei

Ambasada Republicii Turcia

Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Ambasada Statelor Unite ale Americii

Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova

Delegatia Comisiei Europene in Republica Moldova

Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei

Misiunea OSCE in Moldova

 

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola