Primavară schimbărilor pozitive

Martie…

Primavară…

Zilele devin mai senine și mai calde, suntem în așteptarea schimbărilor, avem speranțe pozitive...

În aceste speranțe se încadrează perfect activitatea care se desfășoară în aceste zile (10-13 martie) la Criuleni.

Asociația Obștească ”Centrul de Dezbateri Criuleni” în parteneriat cu Centrul de resurse pentru tineret ”UNIT” și voluntarii din Asociația ”Un zîmbet - Bacău” facilitează instruirea membrilor Consiliilor Locale ale tinerilor din raionul Criuleni.

În perioada ianuarie-februarie anului curent în 15 localitățile raionului Criuleni au avut loc alegerile în Consiliile locale ale tinerilor. Drept rezultat avem 103 de consilieri, plini de entuziasm dar cu puține competențe specifice. Anume pentru a dezvolta cunoștințele si abilitățile tinerilor consilieri și a fost proiectată Școala Tînărului Consilier.

STC_1Instruirea se desfășoară în patru direcții:

  • Activitatea CLT: care sunt principiile de activitate a unui CLT, ce acte legislative stau la baza activității CLT, cum de organizat ședințele și care sunt atribuțiile membrilor consiliului.

  • Inițierea în elaborarea a unei cereri de proiect: care sunt elementele de bază a unui proiect, cum este mai bine de formulat problema și obiectivele, cum de întocmit planul de activități și de estimat bugetul proiectului.

  • Studierea necesităților: ce instrumente există pentru studierea necesităților membrilor comunității, care din ele sunt cele mai potrivite pentru CLT, cum de colectat și de interpretat datele.

  • Planificarea activității CLT și mobilizarea comunității: cum de transformat promisiunele electorale în palnul de activități, ce domenii sunt importante pentru activitățile tinerilor, ce activități specifice pot organiza tinerii pentru mobilizarea comunității.

 

Deja a doua zi urmăresc comportamentul tinerilor și observ schimbările pozitive: ei devin mai încrezuți în sine în comunicarea cu formatori și colegi din alte localități, ei transformează ideile vagi din platforme electorale în planurile concrete și realiste. Ei nu pur și simplu operează cu cuvintele ”problema”, ”obiectiv”, ”activitate”, ”resurse”, ”buget”, ”ipoteza”, ”sondaj”, ”întrebările deschise și închise”, - ei transformă aceste cuvinte în idei clare și concrete, identifica greșelile în formulare și exprimare. Ei devin mai cooperanți și mai responsabili în actvitățile de grup.

Dar probabil că mai bine despre schimbări spun însuși tineri. Propun cîteva citate din fișe de evaluare:

  • ”La inceput credeam ca am venit aici, să ascultam morala, dar am rămas foarte satisfăcuți, a fost vesel și util”

  • ”La început am crezut ca știu tot, dar pe parcurs am aflat multe lucruri noi, iar ce am știut, am studiat mai profund”

  • ”Am aflat cît de greu e să fii membru al CLT”

  • ”Plec acasa cu idei noi pentru a face o activitate excelenta”

  • ”Tinerii sunt la putere, noi suntem viitorul”

  • ”Centrul UNIT întradevăr unește. Unește forțe, idei, gînduri, propuneri și activități, într-un final unește lumea, tinerii. Am învățat multe aici și ce e mai important-am realizat ca pot schimba lumea, viitorul prin intermediul acțiunilor mele, proiectelor. Acum mă simt plină de entuziasm, forțe și inițiativă pentru a face acea schimbare ca membru CLT și locuitor a comunei Cimiseni. Va multumim!”

 

STC_4Activitatea data, care contribuie la schimbările pozitive în societatea noastră a fost posibilă grație cooperării cu diferite instituții – Consiliul Raional Criuleni, Direcția Generală Învățămînt, primăriile și școlile, Școala de Arte. Suportul financiar a fost acordat de către Fundația Est-Europeană.

 

AO ”CDC” și CRT ”UNIT” rămîn deschiși pentru colaborare cu alte ong-uri și instituții din țara noastră care lucrează cu tinerii și promovează valorile democrației particpative. Putem acorda consultanța în domeniul formării și organizării activităților consiliilor locale ale tinerilor. Puteți să va adresați la adrese cdc-idea@mail.ru și crtunit@gmail.com sau la telefonul (248) 25024.

Serghei Lîsenco,

președinte AO ”Centrul de Dezbateri Criuleni”

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola