"DIALOGURI TRANSNISTRENE" LA CEA DE-A DOUA EDITIE

dialoguri_transnistrene.jpgLa Palatul Republicii a avut loc deschiderea programului "Dialoguri transnistrene" organizat de Asociatia pentru Politica Externa (APE) cu sprijinul generos al Ambasadei Marii Britanii la Chisinau.

Programul prevede organizarea a trei mese rotunde informale: in octombrie - noiembrie 2007 si februarie 2008, in cadrul carora cei circa 50 participanti in program - experti, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile si tineri politicieni de pe ambele maluri ale Nistrului - vor avea posibilitatea sa discute pe marginea diverselor procese social-politice din regiune si unor subiecte de interes din actualitatea internationala.

La ceremonia de deschidere au fost prezenti John Beyer, Ambasadorul Marii Britanii, Iurie Leanca, vicepresedintele Asociatiei pentru Politica Externa, Lordul Dubs, presedintele grupului de prietenie moldo-britanic si Presedintele Grupului pentru Extinderea Uniunii Europene (Camera Lorzilor, Parlamentul Marii Britanii), Marian Lupu, presedintele Parlamentului RM, George Reid, Presedintele Comisiei pentru Guvernare a Adunarii Parlamentare a Irlandei de Nord si numerosi jurnalisti, politicieni, diplomati, experti etc.

George Reid a subliniat importanta rolului dialogului social in solutionarea conflictelor si a mentionat exemplul Irlandei de Nord. "Cu treizeci de ani in urma nimeni nu credea ca acest conflict va putea fi aplanat", a spus expertul britanic. In Marea Britanie a aparut un nou termen - "devolutie", care este diferit de descentralizare si inseamna ca de fapt o parte a statului poate avea politici diferite de politicile autoritatilor centrale. George Reid crede ca conflictele pot fi depasite daca sunt urmate cateva reguli si anume discutarea problemelor, nu a pozitiilor personale, prezentarea situatiei drept una de avantaj reciproc, focusarea pe domeniu economic, mai degraba decat cel politic, un anumit grad de empatie, dezvoltarea unor scenarii alternative, evitarea atacului la persoana etc.

"Dialogurile transnistrene" se desfasoara intr-o atmosfera de respect pentru viziunile fiecarui participant. Pentru a argumenta necesitatea acestei initiative de dialog, Andrei Popov, Directorul Executiv al APE a dat drept exemplu cautarea cu ajutorul Google a termenilor "dialoguri transnistrene" si "conflict transnistrean". Motorul de cautare Google "nu a gasit niciun dialog transnistrean", pe cand al doilea termen a fost gasit de zeci de mii de ori, ceea ce arata ca exista o nevoie acuta de dialog.

Aceasta este a doua editie a "Dialogurilor Transnistrene". Andrei Popov mentiona ca prima editie a dat nastere unui proces paralel de solutionare a conflictului transnistrean si anume "procesul de la Vadul-lui-Voda", un proces al dialogului neoficial.

 

Sursa: www.europa.md

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola