Informaţie din vîrful dealului

altNici ploaia torenţiala, nici vintul rece, nici drumurile stricate nu pot opri omul atunci, cînd ştie că este aşteptat de altcineva, care este setos de informaţie, comunicare, şi în genere de un curent nou.

 „Practic nimeni nu vine la noi, în special din ONG-uri. De vre-o trei ani n-a fost nimeni”, a menţionat o doamnă. „Probabil că avem drumuri foarte rele şi suntem cam izolaţi”, a completat colega ei. Am simţit într-un fel o bucurie ca suntem aşteptaţi, dar şi o durere pentru oamenii localnici, care sunt practic izolaţi. Într-o clădire imensă, pe deal, unde te străbate vîntul şi-ţi purifică bine creierul, larg sunt deschise uşile bibliotecii din cadrul Universităţii din Taraclia. Prima dată văd ca participanţii la trening să vină mult mai devreme de timpul care este preconizat în agendă ca să înceapă activitatea. Încă o dovadă că oamenii sunt setoşi de informaţie. Apariţia noastră a înviorat auditoriul, care semăna unui stup de albinuţe.

După o înregistrare fulger am purces la treabă. Auditoriului i s-au propus cercetări ştiinţifice spre analiză privind recepţionarea timpului şi a proprietăţilor de autodeterminare a persoanei. S-a menţionat că anume astăzi, ca niciodată, se cere o activitate personală deosebită şi tendinţa spre edificarea independentă a propriului spaţiu, sau unui tablou mondial. Deoarece mapamondul se modifică vertiginos şi este contradictoriu, în baza informaţiei recepţionate omul trebuie singur să-şi construiască viaţa sa.

Deseori acest lucru aduce la conflicte şi temeri sociale sporite. De aceea savanţii psihologi de la Academia de Ştiinţă din Moldova Irina Caunenco şi Natalia Caunova au lansat „foia de parcurs” pentru femei, care au nimerit în astfel de conflicte şi nu ştiu cum să iasă din ele. Din discuţie în discuţie au arătat calea corectă de ieşire. Multe întrebări au apărut cînd s-a discutat despre generaţii, de exemplu ”Cum pot fi evitate conflictele seculare între părinţi şi copii şi în genere dacă e posibil acest lucru”? Iar tinerele participante au fost interesate „Cum poţi dovedi părinţilor că deja nu mai eşti copil, ai propria familie şi ai dreptul la propria decizie, poate doreşti să devii lider, dar părinţii te opresc, că eşti femeie, mamă. Nu-ţi trebuiască politică”. Întrebările date au iscat o discuţie foarte aprinsă.

În timpul practic participantelor li s-a propus să însceneze o situaţie „Cel mai fericit moment din viaţă”. După prezentări a avut loc analiza evenimentelor, care au adus participantelor bucurie şi încredere în sine.

Totodată au fost discutate idiomele „eu pot totul”, „eu voi reuşi totul”, sau „daca vei merge înainte – vei reuşi totul”. Participantele au însuşit nişte exerciţii în timpul interacţiunii de autotrening cu care pe parcursul vieţii vor reuşi multe. Stereotipul „femeia casnică” trebuie schimbat din mentalitatea contemporana.

La sfîrşit participantele la trening au mulţumit organizatorilor şi au propus să mai venim cu alte proiecte la Taraclia. Majoritatea din ele au fost din diferite localităţi din preajma orăşelului, fiind directori de şcoli, şefi de clinici, acordînd servicii sociale, de la APL, persoane, care în fiecare zi se întîlnesc cu sute de oameni fie la lecţii, în auditoriu, la primire şi transmit informaţia, care au recepţionat-o în vîrful dealului din Taraclia, mai departe, din om în om, ca o povaţă bună cum ar fi „Noi posibilităţi pentru femei, cointeresate în susţinerea Democraţiei”, implementat de Uniunea Presei de afaceri şi susţinut de Ambasada SUA în cadrul Programului de Granturi mici pentru susţinerea iniţiativelor Democratice.


Blog | Iniţiative Democratice

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola