Dialogul – calea constructivă de depăşire a conflictului
Conform sociologului american R. Inglehart, în prezent Republica Moldova trece printr-o perioada , care se caracterizează ca societate, ce tinde spre valori de SUPRAVEŢUIRE a individumului, în timp ce ţările europei de vest se caracterizează ca societăţi ce rîvnesc spre valori de AUTOIDENTIFICARE a individumului. Respectiv, fenomenul acesta influenţează atît asupra apariţiei şi desfăşurării conflictului, cît şi asupra tehnicilor de ieşire constructivă din el.
În timpul exerciţiilor practice, cînd se examinau cauzele şi natura conflictelor nesoluţionate, erau momente de discuţii aprinse, ca pînă la urmă s-a ajuns la concluzia generală, că ele, conflictele, sunt în strînsa legatură cu evenimentele sociale, politice care au loc în ţară.
Participantele la seminar au venit cu propunerea de a petrece mai multe forme de acţiuni şi respectiv implementa programe social psihologice, în care s-ar fi prezentat informaţia practică atît despre dezvoltarea ţării noastre in general, cît şi despre modalităţile de supraveţuire în situatiile de criză. Cunoaşterea strategiei dezvoltării regiunii, în viziunea participantelor la trening va contribui la reducerea exodului tinerilor din ţară, va diminua nesiguranţa socială şi va forma o viziune clară despre viitorul apropiat.
Totodată participanţii au menţionat necesitatea şcolarizării sociale sistematice a tineretului şi implementarea noţiunilor de patriotism, dragoste de ţară, de familie, stimă faţă de maturi.
În calitate de experţi la seminar au fost reprezentanţii Academiei de Ştiinţe din Moldova Irina Caunenco, doctor în psihologie, conferenţiar şi Natalia Caunova, doctor în psihologie.
La eveniment au participat 22 de persoane, printre care sociologi, psihologi, pedagogi de la catedrele universităţii, cît şi de la şcoli şi licee din sate, studenţi, ziarişti. Vîrsta participanţilor este cuprinsă între 19 şi 45 de ani. Conform chestionarelor participantele au fost de diferite naţionalităţi ( gagauzi, ruşi şi moldovni).
Pe parcurs au fost difuzate chestionare, din care majoritatea solicită să deschidem o linie de consultanţă în situaţii de criză.
Participanţii au primit mape cu informaţii utile.