Fondul Comun pentru Moldova finanţează 7 proiecte de parteneriat între UE şi Moldova
7 proiecte au fost selectate în cadrul Concursului de Granturi al Fondului Comun, lansat în iunie 2010, de către Parteneriatul European pentru Democrație (EPD) şi Fundația Est-Europeană (FEE) în contextul Târgului de Parteneriat European pentru Organizațiile Societăţii Civile din Moldova.
Scopul principal al Fondului Comun este de a susține financiar proiectele care corespund obiectivelor Târgului de Parteneriat: de a împărtăși experienţa acumulată de alte ţări în procesul de tranziție spre democrație; de a consolida nivelul de democrație în ţară şi de a susţine direcţia pro-europeană de dezvoltare. La moment, Fondul Comun include contribuţia financiară din partea Fundaţiei Est-Europene (FEE), Fondului Naţional pentru Democraţie (NED) şi Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei.
În rezultatul Concursului de Selectare a Proiectelor pentru Fondul Comun, au fost primite 139 proiecte – 38 propuneri fiind depuse din partea participanţilor la Târgul de Parteneriat. Toate proiectele au fost analizate de către o Comisie de Experţi independenţi. În urma evaluării, 16 proiecte au fost preselectate şi 7 au fost selectate pentru finanţare. Valoarea proiectelor acceptate este între 8000 şi 10000 USD.
Criteriile de bază care au fost luate în considerare în procesul de selectare au fost următoarele: proiectele trebuie să fie bazate pe ideea de parteneriat durabil între UE şi Moldova; schimb de cunoştinţe şi experienţă între organizaţiile partener; originalitate şi inovaţie.
Lista proiectelor selectate:
- Asociaţia „Caroma Nord” (Moldova) în parteneriat cu “Hologen” (Ungaria); Asociaţia “Dialog” (Ungaria); Centru pentru Dialog şi Cooperare (România); Asociaţia pentru Dezvoltare durabilă “Dunărea de Jos” (România) – proiectul „Parteneriat pentru un mediu curat”;
- Uniunea de Tineri Siin (Estonia) în parteneriat cu Centrul Social-informaţional “Apriori” (Moldova) – proiectul „Absolut nici un secret”;
- Institutul de instruire în dezvoltare „MilleniuM” (Moldova) în parteneriat cu Fundacja Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Dla Warmii / Fundaţia Grupul Local Parteneriat pentru Warmia (Polonia) – proiectul „Activizarea socială a tinerilor din zonele rurale ale Moldovei şi Poloniei”;
- Máme otevřeno?, o. s. (Cehia) în parteneriat cu Centrul de reabilitare şi consiliere “OSORC” (Moldova) – proiectul „Parteneriat Máme otevřeno?, o. s. si OSorc – educaţie şi instruire în activităţi şi servicii sociale”;
- Tinerii pentru Dreptul la Viață (Moldova) în parteneriat cu Fundaţia „Alături de Voi” (România) – proiectul „Transfer de bune practici în domeniul voluntariat între organizații din R. Moldova şi România” ; (finanţarea proiectului urmează a fi confirmată de donator)
- Asociaţia „Centrul de dezbateri Criuleni” (Moldova) în parteneriat cu Asociaţia „Un zâmbet” (România); Centrul „Universul Tinerilor (Moldova) – proiectul „Parteneriat European pentru promovarea inițiativelor tinerilor”; (finanţarea proiectului urmează a fi confirmată de donator)
- Asociaţia Prietenii Copiilor (Moldova) în parteneriat cu Cooperativa Sociale Tanaliberatutti Tielleti (Italia) – proiectul „Copiii au dreptul la joaca – cu Ludobusul spre o copilărie fericită"; (finanţarea proiectului urmează a fi confirmată de donator)
Pentru mai multe detalii, accesați: www.partnershipfair.eu si www.eef.md
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactaţi Coordonatorul de Proiect, Ludmila Malai, la +373 22 23 53 43 (extensia 120) sau partnershipfair@epd.eu.