IDOM a lansat un ghid destinat monitorizării eficiente a locurilor de detenţie a persoanelor de către Comisiile locale

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a lansat Ghidul „Comisiile locale de monitorizare a locurilor de detenţie”, elaborat de un grup de experţi în drepturile omului. Prin elaborarea acestui ghid, IDOM şi-a propus să ajute membrii Comisiilor locale la monitorizarea calitativă a locurilor de detenţie, precum şi să contribuie la reducerea cazurilor de încălcare a drepturilor persoanelor aflate în detenţie. Publicaţia a elaborată în cadrul proiectului „Contribuţie la funcţionarea Comisiilor de monitorizare a respectării drepturilor omului în instituţiile care asigură detenţia persoanelor”, implementat de IDOM, cu asistenţa Programului de Granturi Mici 2009 al proiectului “Prevenirea torturii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ghidul elaborat de Vanu Jereghi, Ludmila Popovici şi Victor Zaharia descriu în detalii: etapele proceselor de monitorizare; monitorizarea propriu-zisă a locurilor de detenţie; formarea şi competenţa Comisiilor de monitorizare; monitorizarea instituţiilor de detenţie ale poliţie; monitorizarea instituţiilor penitenciare; monitorizarea instituţiilor psihiatrice; monitorizarea serviciilor medicale în locurile de detenţie, şi alte aspecte relevate documentării potenţialelor încălcări de drepturi în locurile de detenţie.

Experţii care au elaborat acest Ghid recomandă autorităţilor atât celor centrale cât şi celor locale să colaboreze cu membrii Comisiilor locale de monitorizare a locurilor de detenţie, iar în raioanele unde nu au fost încă constituite astfel de comisii să fie accelerat procedura de instituire. Totodată, au mai fost formulate recomandări Centrului pentru Drepturile Omului, Membrilor Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii dar şi ONG-urilor active în apărarea persoanelor aflate în locurile de detenţie, în vederea instruirii şi susţinerii activităţilor Comisiilor locale de monitorizare a locurilor de detenţie.

Acest ghid este unic în regiune, fiindcă, până în prezent un astfel de manual nu a fost elaborat, fiind distribuit gratuit inclusiv avocaţilor, Consiliilor raionale, Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale etc.

Este de menţionat că prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 13 aprilie 2009 s-a aprobat Regulamentul cu privire la activitatea Comisiei de monitorizare a respectării drepturilor omului în instituţiile care asigură detenţia persoanelor. Acest Regulament a fost adoptat în vederea executării alin. (1) art. 7 din Legea nr. 235-XVI din 13.11.2008 privind controlul civil asupra respectării drepturilor omului în instituţiile care asigură detenţia persoanelor.

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola