Conventia Cadru de Control al Tutunului ar putea fi ratificata
Proiectul de lege pentru ratificarea Conventiei Cadru de Control al Tutunului (CCCT) ar putea fi examinat la una dintre viitoarele sedinte ale Parlamentului, astfel ca pana la 31 mai curent - Ziua Mondiala fara Tutun - Republica Moldova sa se alinieze tarilor care au ratificat deja acest important document international.
Potrivit Valentinei Stratan-Holban, Comisia parlamentara pentru protectie sociala, sanatate si familie, aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Conventiei este de o importanta majora pentru Republica Moldova. "Actiunile ce tin de protejarea sanatatii populatiei nici nu trebuie sa fie puse in discutie, asa cum este imposibil sa se faca o estimare a costului sanatatii unui popor si a tuturor eforturilor ce necesita a fi intreprinse pentru a proteja sanatatea oamenilor, inclusiv din cauza riscurilor si a maladiilor asociate tabagismului", a remarcat dna Stratan-Holban la una dintre intalnirile cu reprezentantii mass media.
De mentionat ca Proiectul de lege pentru ratificarea Conventiei Cadru de Control al Tutunului a fost inclus pentru discutie la sedinta plenara a Parlamentului pe data de 14 decembrie 2006, dar din anumite considerente a fost retras din ordinea de zi. Este de neinteles, de ce un document care a primit aviz pozitiv din partea tuturor comisiilor parlamentare, inclusiv a Comisiei pentru politici externe si integrare europeana, a ramas pana in prezent suspendat.
Pana in prezent, Conventia Cadru de Control al Tutunului a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fost semnata de 168 de tari, 146 dintre care au ratificat-o, inclusiv toate statele membre ale UE si aproape toate statele din cadrul Pactului de Stabilitate, iar din CSI - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Belarus, Letonia, Lituania, Kirghizstan si Kazahstan sunt deja state membre ale Conventiei.
Republica Moldova a semnat CCCT la 29 iunie 2003, dar pana la moment nu si-a determinat pozitia in favoarea ratificarii.
Ratificarea Conventiei Cadru de Control al Tutunului de catre Parlamentul Republicii Moldova ar fi un pas progresiv pentru implementarea actiunilor de control al tutunului la nivel national si protejarea sanatatii generatiilor actuale si viitoare impotriva impactului devastator al consumului de tutun si al expunerii la fumul de tigara.
Pentru informatie suplimentara, contactati:
Victoria Tataru,
Director, Programe sociale
Centrul de Informare, Instruire si Analiza Sociala (CAPTES)
Tel. 0693 52502
Tel./fax: 727359