CIDP ANIMA//Școala de vară internațională „CATalizator - Youth Summer 2024”_ ediția I

 

Școala

 

 

Vara 2024 (15-19 iulie) a dezvoltat prima platformă de schimb de experiențe în proiecte comunnitare pentru tinerii din România, Liceul de Arte „Gh. Tattarescu” Focșani și Republica Moldova, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” prin intermediul programului CATalizator_Contul Activ al Tinerilor. Timp de 5 zile, 12 tineri/re din 2 țări, au învățat despre bunele practici în domeniul activismului comunitar, proiectelor civice, voluntariat și colectare de fonduri. Sub coordonarea profesorilor mentori din ambele țări tinerii au avut parte de vizite de studiu la Centrul de Tineret CRAT Bălți, excursii în Nordul țării și sesiuni de formare, organizarea primului proiect comunitar în municipiul Bălți.

În ziua a 4-a a școlii de vară, tinerii participanți la formare au organizat „CATalizator FEST” în curtea Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret/Anticafeneaua din Bălți, un eveniment comunitar deschis pentru toți locuitorii municipiului Bălți. Grupul de tineri au organizat:

  • Ateliere handmade;
  • Ateliere de jocuri de societate;
  • Quiz cu premii dulci;
  • Dans și mișcare pentru copii;
  • Desen pe față;
  • Popcorn și limonadă;
  • Atelier de educație de mediu în vederea sortării deșeurilor;
  • Atelier de pictură murală în spațiul Anticafenelei;

La eveniment au participat cca 100 copii, tineri și părinții acestora. Timp de 5 ore, locuitorii municipiului Bălți s-au delectat cu muzică și voie bună, s-au implicat activ în atelierele propuse și au venit cu idei și feedback.

Atelierul de pictură murală la Anticafeneaua din Bălți, Centrul de Resurse pentru Adolsecenți și Tineret CRAT a fost coordonat de profesorul de arte dnul Galan Gheorghiță din Adjud, România. Acesta a lucrat cot la cot împreună cu 5 tineri din România și Republica Moldova la crearea schiței picturii murale, identificarea mascotei Anticafenelei și realizarea lucrării. Acum Anticafeneaua are o mascotă_ oficial aprobată_Pantera ROZ.

Dezvoltarea parteneriatului și acțiunilor de proiect din România și Republica Moldova, mun. Bălți se datorează Dnei directoare a Liceului de Arte „Gh. Tattarescu” din mun.Focșani Ioana Camelia Constantinescu și profesorului de istorie Dl Constantin Constantinescu, cărora la aducem sincere  mulțumiri.  

Evenimentul a fost marcat de Dl Ghenadie Șmulischii și Dna Tatiana Dubițkaia, viceprimari ai mun. Bălți. Tinerii au fost premiați de Primăria mun. Bălți cu cadouri simbolice cu logoul municipiului și au primit îndrumare din partea edililor de Bălți.

„Activitatea a avut loc în premieră și urmează să dezvolte următoarele ediții, aducând tinerii de pe ambele maluri ale Prutului pentru a dezvolta proiecte comunitare prin voluntariat și dedicație. Menționăm că CIDP ANIMA dezvoltă programul „CATalizator” de mai bine de 4 ani, directiva dată este în premieră dar feedback-urile ne-au uimit pozitiv. Drept urmare vom ține cont să continuăm bunele practici, prin planificarea și organizarea ediției 2025.”_a menționat directoarea CIDP ANIMA, Dna Mihalcean Nonna.

__________________________________________

Inițiativa Școala de vară internațională „CATalizator - Youth Summer 2024” Republica Moldova a fost organizată datorită programului Contului Activ al Tinertilor CATalizator din cadrul Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” în parteneriat cu  Liceul de Arte „Gh.Tattarescu” Focșani și Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret/Anticafeneaua din Bălți.