Tinerii promotori ai alfabetizării media și dezvoltării gândirii critice



La Cahul a finalizat cu succes un proiect în domeniul alfabetizării media și dezvoltării gândirii critice de către Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară.

Pe parcursul a 6 luni membrii echipei au mers în localități din 3 raioane cu proiecții de film în cadrul Caravanei filmelor documentare. 14 proiecții de film a 7 filme documentare licențiate care ating diferite teme sociale de interes general atât pentru tineri, cât și pentru alte categorii de vârstă au ajuns la peste 400 de beneficiari. Fiecare proiecție de film a fost urmată de discuții libere asupra tematicii proiecției și s-a soldat cu dezbateri pe diferite teme de interes social.

Proiecțiile au avut loc în cadrul proiectului ”Reziliența societății civile și răspunsul mass media la războiul din Ucraina” ce are drept scop dezvoltarea gândirii critice față de fenomenul propagandei mediatice, promovarea unei culturi de detectare a informației părtinitoare din mass-media tipărită sau cea online.

Proiectul a fost implementat de către Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară din mun. Cahul, iar cele mai importante activități au fost: 

– Crearea Clubului Media din Cahul și parcurgerea seriei de instruiri privind dezvoltarea gândirii critice. În cadrul acestor cursuri, tinerii s-au familiarizat cu noțiunile legate de mass-media și social media, precum și echo-chamber, bubble, bot, trolling, click-bait, deepfake, fake-news etc; să poarte discuții legate de tehnologiile utilizate cu scop propagandistic, diferite tipuri de conținut media, dar și multe altele.

– Promovarea Caravanei Filmelor Documentare prin intermediul căreia au fost proiectate o serie de filme documentare în instituțiile publice din regiunea de sud în vederea educării cetățenilor în spiritul gândirii critice;

– Vizite de studiu la instituții media regionale la Basarabeasca și Cimișlia, și întâlniri cu jurnaliști locali și regionali pentru a afla din prima sursă cum se lucrează în teren în special în contextul fluxului mare de informații false.

Toate acestea inclusiv au contribuit la dezvoltarea unei culturi informaționale ridicate în rândul tinerei generații, creșterea gradului de conștientizare a tinerilor și profesorilor cu privire la consecințele distribuirii unei informații eronate, permiterea înțelegerii mai vaste cu privire la rolul pe care îl are mass-media în viața noastră. De asemenea, acest proiect contribuie la înțelegerea procesului de lucru a dezinformării în mediul online, fie prin intermediul mass-mediei, fie prin utilizarea rețelelor sociale de către diferiți utilizatori.

 Inițiativa organizației face parte din cadrul proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană/ European Union in the Republic of Moldova  și implementat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre  și Netherlands Helsinki Committee.