Soluțiile inteligente aduc economii de 60% la consumul de energie electrică la iluminarea publică de la Strășeni
Strășeni, unul din puținele orașe din țară conectate la sistemul smart city de iluminare publică, economisește până la 60% din consumul de energie electrică. Aici, autoritățile locale au reușit performanța după ce pe cea mai aglomerată arteră a orașului, lungă de peste 2 kilometri, au fost instalate corpuri de iluminat de ultimă generație, echipate cu tehnologie de monitorizare digitală. Sistemul poate fi controlat de la distanță, fapt ce permite reducerea sau stoparea nivelului de iluminare - soluție ce asigură vizibil eficiența energetică. Iar avantajele nu se opresc aici! Măsurile au permis orașului să tripleze durata de viață a becurilor, o dovadă că tehnologia modernă și grijă pentru mediu pot merge mână în mână.
Ca o recunoaștere a eforturilor, Primăria Strășeni a primit premiul „Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energie regenerabilă implementat de o femeie” în cadrul prestigioasei competiții „Moldova Eco Energetică” din 2023. Competiția are drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniu.
Valentina Casian, primara orașului: „Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-am implementat în comunitatea noastră. Este vorba despre modernizarea sistemului de iluminat public stradal cu gestionare de la distanță. De pe urma acestui proiect are de beneficiat comunitatea și, de ce nu, întreaga țară, dacă va prelua aceste experiențe frumoase. Este în primul rând comod pentru noi, cei care gestionăm acest sistem, este ceva inovativ. Aici vorbim și despre eficiență energetică, și despre protecția mediului înconjurător, dar și despre ceva modern, implementat în localitate.”
Proiect pilot pentru Moldova, sistemul smart city a fost implementat cu echipament dezvoltat cu capital din România, și nu numai că permite gestionarea de la distanță a iluminatului stradal, dar mai are și o serie de beneficii considerabile, cum ar fi măsurarea calității aerului în localitate sau estimarea ambuteiajelor din oraș.
Cristina Smolenschi, viceprimara municipiului Strășeni: „Atestăm o siguranță sporită atât pentru pietoni, cât și pentru șoferii din municipiul Strășeni. Astfel, serile în oraș devin mai sigure, cu un nivel ridicat de confort. Lucrăm pentru cetățenii din localitățile noastre, pentru că noi, zi de zi, trăim în aceste localități, ne deplasăm pe același drum, mergem la aceleași instituții, la serviciu, școală sau grădiniță. Tot ce am reușit acum este datorită suportului Guvernului și Uniunii Europene, care de-a lungul anilor, au reușit să ne crească competențele nu doar în eficiența energetică, dar și capacitățile și abilitățile pentru resursele umane. Ne bucură că astfel de programe ne încurajează, nu ne face să ne simțim concurenți, din contra - ne mobilizează și ne pune la încercare creativitatea, pentru a găsi soluții la problemele din comunitate.”
Primăria orașului Strășeni are planuri ambițioase pentru viitor - extinderea acestei tehnologii pe toate străzile din oraș. Astfel, autoritățile locale își propun să creeze un sistem de iluminat public stradal modern complet, benefic atât pentru administrație, cât și pentru cetățeni și mediul înconjurător.
Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.