Social Textil - atelier de croitorie în Chircăieștii Noi finanțat prin programul EU4Youth



La aproape 50 de km de Chișinău, în Chircăieștii Noi, întreaga comunitate se animă datorită unui nou proiect de antreprenoriat - Social Textil - o întreprindere socială înființată de Iulia Culicenco - o tânără mămică care a decis să-și valorifice studiile de la Universitatea Tehnică a Moldovei și experiența în companii de confecții din capitală pentru a dezvolta un atelier de croitorie în localitatea de baștină, aproape de părinți, oameni blânzi și de natura pitorească.

Social Textil este singurul atelier de croitorie din zonă și una dintre puținele activități economice din sat. Aici fondatoarea a dezvoltat o linie de producție a hainelor confortabile și practice pentru viața de zi cu zi.

Întreprinderea este și locul în care, pentru prima dată, după foarte mulți ani, locuitorii din sat au acces la servicii de reparație a vestimentației și confecționarea hainelor la comandă.

Povestea Iuliei, pe larg aici.

Eu4Youth

Întreprinderea Social Textil a fost înființată cu suportul Uniunii Europene, în cadrul proiectului EU4Youth Social Innovation - a strategic partnership - care a oferit tinerilor din Moldova oportunități de training, finanțare și mentorat în domeniul antreprenoriatului social. Valoarea grantului oferit prin proiect a fost de 7.500 euro.

Pentru că Social Textil este o întreprindere socială autorizată, 90% din profitul realizat din activitatea economică este reinvestit în dezvoltarea afacerii și realizarea misiunii sociale - instruire gratuită în domeniul croitorie pentru femeile din mediul rural și din categorii defavorizate, crearea de locuri de muncă pentru aceste categorii de persoane.

Obținerea statutului de întreprindere socială pentru mine este calea spre atingerea obiectivelor sociale și posibilitatea de a rezolva problema șomajului printre persoanele defavorizate din mediul rural și a celor cu dizabilități. Statutul de întreprindere socială îmi va permite să  instruiesc persoanele defavorizate din comunitatea mea în domeniul croitoriei, să creez noi locuri de muncă pentru persoanele aflate în dificultate cît și să ofer servicii de reparație a vestimentației cu scopul reintroducerii acesteia în circulație iar astfel să prevenim poluarea mediului prin aruncarea acesteia la groapa de gunoi. - Iulia Culicenco, antreprenor social EU4Youth.

Eu4Youth