Un an de război - un an de solidaritate din partea Institutului MilleniuM



CNPAC anunță concurs de angajare pentru poziția de Coordonator/Coordonatoare a programului refugiațiAcum un an, o mulțime de oameni din Ucraina au fost forțați să-și părăsească casa. O parte din ei au găsit siguranța în Republica Moldova. 

Deși țara nu era pregătită pentru această criză, oricum fiecare a contribuit la includerea ucrainienilor în societate.💯

Institutul de Instruire în Dezvoltare MilleniuM și-a extins sfera de lucru și ca semn de solidaritate a organizat diverse evenimente pentru a ajuta tinerii din Ucraina să se adapteze comunității și să-și continue drumul de dezvoltare.

👫Prin aceste activități am ajutat tinerii să-și găsească noi prieteni din Moldova, prin implicarea mixtă a acestora.

🎭Ca un prim pas în oferirea răspunsului urgent și imediat persoanelor refugiate am deschis apelul către crearea unei grupe teatrale. Tinerii din Ucraina au rămas entuziasmați de ideea aceasta și cu ajutorul organizației MilleniuM au avut spațiu și resursele necesare pentru a face repetiții. Într-un final, premiera piesei teatrale a avut loc la teatrul Luceafărul la data de 1 iulie 2022. La acest spectacol extraordinar au venit atât localnicii cât și cei din Ucraina.

photo

photo


În august 2022 am decis să îmbinăm frumosul cu utilul și am organizat tabăra de vară Prietenul Lumii. Aceasta a fost prima tabără din Republica Moldova care s-a desfășurat conform metodologiei franceze Compain du Monde. La această tabără au participat 100 de copii dintre care 50 din Ucraina și 50 din Moldova. Acele 10 zile au contribuit la consolidarea relațiilor dintre tinerii și au adus un mare impact în viața lor, fiindcă activitățile organizate erau educaționale.

tabara

tabaraAm observat că mulți refugiați din Ucraina sunt cazați cu traiul în diferite regiuni ale Moldovei, astfel ei nu au posibilitatea să vină în centrul Republicii pentru a beneficia de activitățile educative și distractive. Astfel, s-a născut o nouă idee, de a forma o echipă mobilă, prin care psihologul și educatorii vizitează centrele de tineret și de plasament din localitățile Moldovei și organizează activități non-formale cu ucrainienii de acolo. Deci, de 8 luni, echipa mobilă răspunde necesităților refugiaților ce întâmpină dificultăți geografice. 

safeDSC06937DSC03296

 🫂În această perioada la fiecare activitate organizată de MilleniuM, se regăsește psihologul, în vederea susținerii emoționale a părinților și copiilor acestora.

DSC06963

Pentru a răspunde tuturor necesităților am început un program complex de activități. Diminețile de la 8:00 oferim spațiu (mese individuale, tehnologii, wi-fi) pentru lecțiile online. Pe parcursul zilei se fac ore opționale de pregătire la disciplinele: matematică, istorie, limba engleză și limba română. În fiecare seară, educatorii organizației desfășoară activități non-formale pe temele: drepturile omului, prevenirea violenței, dezvoltarea competențelor prin prisma jocurilor de societatea, vizionarea filmelor, etc.

crs3

 

green✅Astfel, timp de 2 luni am ajuns la un număr de 147 de beneficiari unici. green

green🕊️De la începutul războiului din Ucraina, Institutul de Instruire în Dezvoltare MilleniuM a depus oricare efort de solidaritate, în vederea contribuirii la includerea ucrainienilor în societate prin prisma educației non-formale.

Toate activităţile noastre ar fi imposibil de relizat fără sprijinul din partea donatorilor UNFPA Moldova, Secoure Populair Francais, Catholic Relief Service, Lifting Hands International. Astfel utilizâm această ocazie pentru a le mulţumi pentru sprijin şi parteneriat!

 😌Scopul nostru este de a avea un impact asupra oricărui tânăr între vârsta de 12 și 18 ani. Astfel, puteți să urmăriți și să distribuiți activitatea noastră pentru a ajuta pe cei ce au nevoie.

👉Facebook: MilleniuM Training and Development Institute

https://www.facebook.com/millenium.md 

👉Instagram: millenium.md

https://www.instagram.com/millenium.md/