Educarea tineretului din Găgăuzia în spiritul intoleranței față de violență



Tinerii găgăuzi au aflat adevărul despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), iar percepția lor a acestei convenții s-a îmbunătățit. La o mai bună înțelegere a condus un seminar pentru această categorie de ascultători, care a avut loc pe 13 decembrie 2022 la Liceul Teoretic „D. Caraciobanu” din Comrat. Despre aceasta a relatat pentru IPN Elena Savina, directorul Institutului Național al Femeilor din Moldova „Egalitate”, organizatorul evenimentului.

„În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, iar societatea s-a confruntat imediat cu dezinformări masive despre această convenție: multe surse media dezinformează publicul, susținând că Convenția de la Istanbul legalizează îndepărtarea copiilor de la părinți. Și mulți cred că așa și este, pentru că nu sunt familiarizați cu prevederile documentului. Convenția a fost adoptată recent, ceea ce impune necesitatea stringentă de a organiza seminare pentru liderii de tineret referitor la Convenție”, a spus Elena Savina.

Seminarul a avut ca scop, de asemenea, promovarea intoleranței față de violență și în rândul tinerilor reprezentanți ai minorităților etnice din Republica Moldova.

фото 13 12 22Potrivit Elenei Savina, relevanța educării tinerilor în spiritul intoleranței față de violență e ilustrată de stereotipurile existente. Astfel, potrivit unuia dintre sondaje, s-a constatat că 27,7% dintre bărbați și 17,5% dintre femei împărtășesc ideea că „O femeie trebuie să rabde violența pentru a-și salva familia”, iar 41,1% dintre bărbați și 19,1% dintre femei au fost de acord cu afirmația: „Sunt momente când e necesar să bați femeia”. Existența unor astfel de stereotipuri arată necesitatea formării active a intoleranței față de violență în Republica Moldova, încă din tinerețe, de la o vârstă fragedă.

În partea practică a seminarului, participanții au remarcat că în societate bântuie multe stereotipuri (gen „dacă te bate, înseamnă că te iubește”, „și noi am fost bătute și iată-ne, am salvat familia și am crescut copiii”) care împiedică combaterea eficientă a violenței.

În urma seminarului, participanții au apreciat foarte mult atmosfera informală a evenimentului, însușirea unor informații noi și utile. Aceștia au mulțumit organizatorilor și donatorului, remarcând marea semnificație practică a lecției.

Seminarul a fost organizat de Institutul Național al Femeilor din Moldova „Egalitate” în cadrul proiectului privind combaterea violenței față de femei, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Studierea Războiului și Păcii cu sprijinul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii. Marea Britanie și Irlanda de Nord.

 

ЛОГО