Biblioteca – susținătoarea cetățeniei active

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) activează pretutindeni în comunități prin membrii săi. Asociația funcționează pe baza principiilor democrației, libertății de asociere, abordare din perspectiva drepturilor omului, integritate, inițiativă și sprijin activ al membrilor săi, responsabilitatea organelor de conducere față de membrii Asociației. Pe parcursul a mai multor luni ABRM a participat în calitate de partener național în cadrul proiectului Growing Active Citizens Hubs, implementat de către Fundația Progress, România. Ideea proiectului coincide cu prioritățile ABRM, cele de a contribui la dezvoltarea bibliotecilor ca și hub-uri de creștere a cetățenilor active.

GACH 1 post 2

În cadrul proiectului au participat și alte două biblioteci din Republica Moldova.

Indiferent de specificul tematic pe care l-au ales cei doi parteneri locali, BPR Ungheni și-au axat activitățile pe promovarea egalității de șanse, iar BPR Hâncești sprijină persoanele aflate la evidență la Biroul de Probațiune din localitate, ambii scot în evidență ideea că biblioteca râmâne a fi locul și instituția care crește și educă cetățeni.

Pe perioada proiectului ABRM a găzduit două evenimente pe platforma cărora a avut loc schimb de experiență, dar și diseminarea bunelor practici a bibliotecilor pe segmentul serviciilor pentru persoanele private de libertate, dar și despre acțiunile și activitățile realizate de către bibliotecarii moldoveni pentru a sprijini poporul ucrainean.

Activitatea realizată în data de 22 februarie current Sharing Cafe - Library Services for Inmates a scos în evidență campanii de colectare de carte pentru penitenciarele din Republica Moldova, a prezentat experiența unui educator din penitenciarul din Leova, Moldova care prin entuziasm și încrederea în oameni a reușit să construiască din talpă (aici nu ma refer la insfrastructură, dar la biblioteca drept instituție cu cei trei piloni ai săi: colecții , spații și resurse umane) o bibliotecă pentru persoanele private de libertate. Un eveniment util cu adevărat pentru întreaga comunitate de membrii ABRM.

Data de 24 februarie este o data care a întors lumea cu susul în jos, care a schimbat valorile pe care le împărtășeam și care ne-a făcut pe toți să conștientizăm ce înseamnă pacea și viața. Suntem împliniți astăzi ca și popor că în această perioadă s-a reușit susținerea multor ucrainieni, oameni care fug din calea războiului. Ca și în alte situații de criză, bibliotecarii din Republica Moldova la fel au întreprins mai multe acțiuni pentru a sprijini cât mai mulți oameni veniți.

Evenimentul internațional Sharing Cafe - Welcomeing Refugees to Moldova!, a reunit mai mulți bibliotecari care au împărtășit din activitățile și acțiunile pe care le întreprind pentru a fi alături de poporul ucrainean și alături de bibliotecarii de acolo.

maxresdefault

În debutul evenimentului, dna Elena Pintilei, președinta ABRM a comunicat inițiativele desfășurate în sprijinul refugiaților, dar și a împărtășit cu colegii din România, Ucraina și Armenia rezultatele la zi a campaniei naționale #Colorăm_Copilăria, inițiată în parteneriat cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova

Bibliotecile și-au adaptat misiunea în aceste momente fără precedent! Această experiență au comunicat-o Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu, Biblioteca Publică Raională „M.Sadoveanu” Strășeni și Biblioteca Ungheni

Evenimentul a fost moderat de către Dna doctor, Claudia Serbanuta reprezentantă a Fundatiei Progress

Exemplele prezentate sunt doar câteva dintre multitudinea de activități și biblioteci care se implică activ în sprijinul refugiaților ucraineni, fapt pentru care le mulțumim mult și îi apreciem pe fiecare în parte.

Cetățenia activă înseamnă implicare civică, responsabilitate, participare, iar cetățenii activi sunt utilizatori active ai bibliotecilor și ale programelor.

Activitățile menționate s-au desfășurat în cadrul proiectul Growing Active Citizens Hubs,implementat de către Fundația Progress , acordat de E.U. și Trustul Mării Negre pentru Cooperare Regională, proiect al Fondului Marshall German al Statelor Unite.

Opiniile exprimate în această publicație nu reprezintă neapărat cele ale Trustului Black Sea Trust sau ale partenerilor săi

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola