Raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni sunt primele care au planificat serviciile sociale prin colaborarea dintre autoritățile locale și societatea civilă

Modelul de planificare a serviciilor sociale, bazat pe dialog public și incluziv, a fost aplicat în raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni. Autoritățile publice locale din fiecare regiune, împreună cu mai multe ONG-uri locale, au colaborat pentru a elabora câte un plan raional de dezvoltare a serviciilor sociale pentru anii 2021-2023.

Acest model a fost promovat în cadrul proiectului „Planificarea comunitară a serviciilor sociale prin dialog public”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de organizația People in Need Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Echipa proiectului a creat contextul potrivit pentru planificarea comunitară, implicând 12 experți naționali, care au ghidat grupurile de lucru active din cele 3 raioane.

MD 25 noiemb 2021 1

Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, a menționat: „Credem că serviciile sociale trebuie să răspundă necesităților reale ale oamenilor, inclusiv ale grupurilor vulnerabile, și considerăm că ei trebuie implicați în planificarea serviciilor la nivel de comunitate. Prin intermediul proiectului nostru, am creat o platformă pentru dialog public dintre autorități, societatea civilă și persoanele care accesează servicii sociale. Aceasta a permis planificarea transparentă a serviciilor sociale, în baza necesităților și resurselor existente în comunități”.

Procesul de planificare comunitară a inclus mai multe etape. Inițial, autoritățile publice locale și ONG-urile selectate din raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni au analizat capacitățile și resursele necesare pentru planificarea și oferirea serviciilor sociale. Au fost elaborate ghiduri privind serviciile sociale existente în fiecare raion, dar și un Ghid metodologic privind planificarea serviciilor sociale la nivel local.

Reprezentanții autorităților publice locale și ai societății civile au participat la 46 de instruiri, în format online și offline. Totodată, în cadrul proiectului, au fost organizate vizite de studiu în Georgia și Republica Cehă pentru a prelua bunele practici de planificare comunitară a serviciilor sociale, de gestionare a serviciilor pentru persoane cu dizabilități, vârstnici și persoane fără adăpost.

MD 25 noiemb 2021 9

Monitorizarea și evaluarea serviciilor sociale a fost asigurată de câte 3 ONG-uri în fiecare raion. Acestea au primit în total 9 granturi pentru a analiza capacitatea diferitor servicii sociale, a identifica lacunele în activitatea lor și a oferi recomandări privind buna funcționare.

Experiența acumulată de raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni a fost împărtășită cu alte 10 raioane, prin intermediul a 10 ateliere de promovare a modelului de planificare comunitară. Raionul Căușeni este primul care va prelua acest model pentru a-l replica la nivel local, sub ghidarea echipei de la People in Need Moldova, într-un proiect nou, finanțat de SlovakAid.

Totalurile proiectului „Planificarea comunitară a serviciilor sociale prin dialog public” au fost prezentate joi, 25 noiembrie 2021, în cadrul unei conferințe organizate la Chișinău.

3 logouri pe verticala



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola