Copii din Drochia învață aritmetica mintală

S-a întors în localitatea de baștină pentru a educa super abilități în rândul copiilor. Este gestul demn de urmat al Danei Amaftioae, o tânără antreprenoare din Drochia, care a inaugurat o fabrică de inteligență în oraș. Centrul activează din 2019 și oferă copiilor servicii de dezvoltare mintală. ONG-ul „Caroma Nord” din Bălți a ajutat-o pe tânără să obțină un grant de 2500 de euro, pentru a-și dezvoltat afacerea. Proiectul a fost implementat de Fundația Est-Europeană, cu sprijinul financiar al UE și Suediei.
La cursurile de inteligență copii sunt învățați să studieze după o metodă specifică japoneză, nu cu mașini de calculat, dar cu abacul. Totodată, practică calculul oral rapid care le antrenează dezvoltarea celor două emisfere cerebrale. Această tehnică îmbogățește considerabil memoria, imaginația, concentrarea atenției și gândirea analitică. „Copilul obține ușor rezultate remarcabile, chiar după primul nivel, iar simpatia pentru matematică crește odată cu încrederea în forțele proprii. Orcine poate învăța tehnica Soroban și aritmetica mintală. Scopul de bază al cursului este de a dezvolta un copil cu abilități contemporane”, spune fondatoarea centrului, Dana Amaftioae.aritmetica mintală

Ideea de a deschide o fabrică a inteligenței i-a apărut Danei din dorința de a le oferi copiilor din Drochia o educație mai bună, în special surorii și fratelui său mai mic. „Este un proiect de suflet, îmi plac copii și vreau să le ofer un viitor mai bun. Pentru mine, un tânăr se asociază cu energie și muncă. Până la maturitate, noi doar beneficiem de tot ce ni se oferă: studii gratuite, servicii medicale gratuite, dar după această vârstă, consider că trebuie să producem sau să oferim ceva în schimb, în semn de mulțumire pentru tot ce am primit”, punctează Dana Amaftioae.
Tânăra a obținut un grant de 25000 de euro, cu ajutorul ONG-ului „Caroma Nord”, care a creat „Fondul Inovațional de Antreprenoriat pentru Tinerii din Drochia și Bălți”, cu suportul Uniunii Europene și al Suediei prin intermediul Fundaţiei Est-Europene. „ Acest suport m-a ajutat să-mi dezvolt și mențin afacerea. Mai exat, am procurat mobilier, un printer, un laptop și alte lucruri necesare pentru activitatea noastră educativă. Am reușit să creez o atmosferă mai frumoasă și productivă în centru”, menționează tânăra.

Până acum, aproximativ 40 de minori, cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, au deschis ușa centrului, care organizează lecții online și pentru copii din Chișinău dar și din afara țării. Datorită cursurilor practice, în doar câteva săptămâni, copii reușesc să calculeze imaginar în timp ce vorbesc. Unul dintre elevi, Dumitru Danilciuc spune că „aritmetica mintală mă învață să fiu mai rapid la calcularea în minte, mai bun decât colegii mei de clasă și mai vesel”.
Iar Ksenia Storojuc este impresionată că reușește să efectueze calcule aritmetice cu numere mari. „Îmi place aici pentru că învăț să calculez cu un abacus. Îmi place această metodă, mă ajută să fiu mai inteligentă. Calculăm mai repede decât calculatorul”, spune copila.
Acum, antreprenoarea este în proces de deschidere a altor două centre de dezvoltare mintală, la Talmaza, Ștefan Vodă și Soroca. „Viața alertă în care trăim ne impune să ne adaptăm în permanență noilor cerințe, meserii, joburi. De aceea este foarte important ca un tânăr să posede abilități, nu doar cunoștințe. Eu nu am avut această oportunitate în copilărie, dar vreau să ofer această șansă unor copii și adolescenți”, povestește fondatoarea fabricii de inteligență.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola