Lectii pentru ONG din Moldova: Interviu cu John Balian, Prim secretar pentru Cultura si Presa

Interviu cu John Balian, Prim Secretar pentru Cultura si Presa, Ambasada SUA

1. Stimate dle Balian, cum percepeti dezvoltarea societatii civile din Republica Moldova? A evoluat in ultimii ani?

JB: Per total, in ultimii 15 ani, ONG-urile din Republica Moldova au parcurs un drum lung si s-au dezvoltat intr-o oarecare masura. Daca este sa privim la date, atunci numaram cca 7000 organizatii, dar conform informatiei pe care o cunosc, majoritatea dintre acestea sunt inactive. Multe dintre acestea sunt foarte limitate, fiind formate doar din cateva persoane care vad o oportunitate in obtinerea de granturi si implementarea de proiecte si doar cateva fac parte dintre acele ONG-uri care au atins careva standarde.

Desi a existat o evolutie, se resimte necesitatea revizuirii ONG-urilor, incepand cu nivelul de organizare. Din evaluarea personala, realizata in aceste 14-15 luni de cand lucrez in Moldova si din discutiile purtate cu alte persoane, am observat ca organizatiile nu sunt bine structurate, nici organizate si nu au o baza solida. Cunoastem un numar de organizatii care primesc destul sprijin din partea comunitatii internationale intru implementarea proiectelor. Totusi, inclusiv si acestora, le lipseste o structura moderna. In marea majoritatea cazurilor, ONG-urile sunt dependente de personalitati, adica exista un individ charismatic care are idei, aduna cateva persoane in jurul sau si creeaza o organizatie. In cazul in care i se ofera un post de munca si el paraseste organizatia, aceasta este sortita destramarii. Cand spun o organizatie puternica, ma refer la o organizatie care nu ar fi dependenta de o personalitate, ci un ONG, unde oamenii pot sa vina, sa plece si sa nu depinda de persoana care detine o functie responsabila.

Lipseste o viziune strategica -majoritatea organizatiilor nu au stability un plan strategic care este esential intrun ONG modern, intrucat ONG-urile trebuie sa fie conduse de necesitate. Un ONG, prin definitie, vine sa satisfaca o necesitate a societatii, sa solutioneze o problema, mai ales cand statul nu este capabil sa o faca - ca de exemplu, problema saraciei - ONG-ul vine sa acopere golul lasat de catre stat si sa satisfaca o necesitate. Daca organizatia este condusa de necesitate atunci ea trebuie sa detina un plan si o strategie, adica o harta de parcurs in activitatea unei ONG, o harta bine definita care sa fie bazata pe o viziune ce determina misiunea organizatiei. Doar in aceste conditii oamenii pot sa vina si sa plece in/din organizatii.

De asemenea, ONG-urilor le lipseste o baza de sustinatori (constituency), care este temelia acestor organizatii care pot oferi sprijinul necesar, ei constituind atat beneficiarii organizatiei cat si ajutorii acesteia. Tinand cont de acest lucru, organizatiile ar putea depasi problema resurselor financiare. Multe ONG-uri nu se sprijina pe doar careva fonduri, dar si pe aportul voluntarilor. Voluntariatul este cea mai mare forta pe care o avem intr-un ONG, mai ales in SUA, unde 90- 95% din activitatea unui ONG e bazata pe voluntariat. Voluntarii isi indeplinesc lucrul fara a fi remunerati financiar, ei primesc satisfactie de la lucrul pe care il intreprind. Anume aceasta componenta a unei organizatii o face sa se dezvolte si sa devina mai puternica.

Finantarea face ca organizatia sa devina dependenta si vulnerabila, intrucit ONG-ul incepe sa devina dependent de aceste fonduri, care sunt epuizabile, in cele din urma. Iar aceasta dependenta este o slabiciune a comunitatii de ONGuri. Trebuie sa tinem cont de faptul ca una din functiile societatii civile este atat sa fie in opozitie cu guvernarea, dar si sa fie o adnotare a acesteia. In calitate de avocat al poporului, un ONG trebuie sa lobeze si sa incerce sa influenteze autoritatile in probleme de maxima importanta pentru societate si astfel sa umple golul dintre societate si guvernare.

2. De ce ar trebui sa tina cont organizatiile pentru o mai buna dezvoltare?

JB: In Moldova ONG-urile s-au format pentru ca exista finantare. Dintr-o data, resurse financiare au devenit disponibile, donatorii au inceput sa ofere bani in scopuri de democratizare, lupta cu coruptia, saracia s.a. Pentru a obtine acesti bani, oamenii au format ONG-uri. Cand procesul este condus de dorinta de a avea bani si nu de a raspunde la o necesitate, atunci el nu are sorti de izbanda. Noi primim si examinam diverse propuneri de proiecte si se resimte necesitatea ca organizatiile sa se concentreze si sa-si clarifice obiectivele: pe prim plan vine necesitatea, apoi banii. Cred ca trebuie sa le facem sa inteleaga, fie prin training, fie prin educatie publica, ca fiecare organizatie trebuie sa aiba un scop bine delimitat. Este nevoie sa aducem ONG-urile la un asemenea nivelul de dezvoltare, cand ele vor sti sa aplice toate aceste aspecte mentionate anterior.

O alta caracteristica a organizatiilor de aici este ca deseori acestea sunt create de persoane cu idei similare si nici una dintre ele nu doreste sa conlucreze, adeseori nici nu stiu de existenta unei alteia. Exista competitie si fiecare dintre ele doreste sa primeasca banii, sa primeasca credit pentru proiectul sau, pe care sa-l realizeze in mod independent. Dar o singura persoana nu poate face ceea ce pot 2 sau 4, daca scopurile sunt aceleasi. Daca putem face astfel ca entitatile sa colaboreze, sa se uneasca si sa aplice impreuna pentru granturi pentru un proiect comun, atunci ce putem obtine este consolidarea ONG-urilor in organizatii mai mari, mai bune si putem crea spiritul cooperarii in procesul rezolvarii unei probleme comune.

3. Dle Balian, ce sugestii aveti pentru comunitatea ONG din Republica Moldova?

JB: As dori sa vad ca numarul ONG-urilor sa fie redus, pentru ca daca exista ONG-uri care nu sunt functionabile, pastrandu-le doar pentru a sugera ca societatea civila aici este puternica, se creeaza o impresie ce nu corespunde realitatii. Eu as sugera ca ONG-urile sa purceada la un proces de consolidare. Adeseori primim oferte de proiecte in care viziunea, misiunea si scopurile ONG-urilor sunt aproape identice si in acest caz noi incercam sa cuplam proiectele si sa facem ca ONGurile sa lucreze impreuna. Atunci cand finantam, cautam idei care nu sunt pur si simplu fezabile, dar idei care vor aduce rezultate. As dori ca organizatiile sa realizeze ca aceasta atitudine de a alerga dupa bani mai intai si apoi de a raspunde necesitatilor nu are perspectiva. Organizatiile ar trebui sa devina viabile si ne-dependente de resursele financiare din afara, caci banii nu vor veni aici pentru totdeauna.

Va multumim pentru timpul acordat.

 

Pentru conformitate:

Dorina BALTAG

Revista Forum Civic

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola