frule

Tineri sunt cei care trebuie să promoveze activismul civic

Au doar un an de activitate dar au reușit deja să obțină titlul de Consiliul Anului în cadrul Galei Premiul Național de Tineret 2016. Pe parcursul unui an au realizat și implimentat diverse acțiuni și proiecte cu impact social.

Petru Grecu este președintele și fondatorul Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău unde alături de colegii săi promovează activismul civic, voluntariatul și implicarea tinerilor ca aceștia să aibă un cuvânt de spus în procesul de luare a deciziilor la nivel de tineret în cadrul autorităților publice locale și centrale.

Când și cum a apărut Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău?

Odată cu finalizarea studiilor preuniversitare, aveam o dorință enormă de implicare și schimbare a societății noastre, astfel alături de colegul meu Octavian Ciobanu, am fondat Consiliul Municipal de Tineret din Chișinau. Am depus mult efort ca să ne reușească un proiect de succes. Am lucrat asupra ideiei aproape cinci luni, ca la 14 octombrie 2015 sa lansăm recrutările. Pe atunci aveam o echipă de zece tineri, treptat însă, am ajuns la 111 membri ai Consiliului. Astfel pe parcursul anului, am reușit să demonstrăm că suntem cei mai buni, cu inițiative în care tinerii se regăsesc, iar la 17 noiembrie 2016 în cadrul Galei ,,Premiul Național pentru Tineret 2016’’ Ministerul Tineretului si Sportului ne-a premiat cu titlul Consiliul Anului 2016.

Care au fost activitățile pe care le-ați organizat?

Activitățile pe care le-a organizat Consiliul au fost numeroase și din diverse domenii precum: educația non-formală, acte de caritate, activități ecologie, etc. Printre aceste se numărăn Get Over Lazy Days (G.O.L.D.), Festivalul Municipal de Teatru ,,OSTENDE’’, Festivalul Tânărului Meșteșugar, Seminarul Municipal Teoretico-Practic ,, Și tu poți, Reciclează!’’, Concert caritabil ,,Primăvara începe cu un dar’’, Music Book Fest, Explore Nature, Campania ,,Donează și Salvează’’, ProViziune, FotoQuest, Școala de Vară pentru consolidarea tinerilor consilieri – care a avut drept scop formarea consiliilor locale de tineret în fiecare suburbie a municipiului. Țin sa menționez ca CMTC este parte a Rețelei Naționale a Consiiliilor Locale de Tineret din Moldova organizând și Conferința Națională la Chișinău, în iulie anul curent, unde au participat peste 30 de invitați din toate raioanele Republicii Moldova, cât si reprezentanți ai Autoritatilor Publice Locale și Centrale.

Care sunt sarcinile de bază ale membrilor consiliului?

Avem parte de cei mai activi si ambțiosi membri, care și-au propus să se implice ca să facă lucruri frumoase și de succes, iar sarcinile de bază pe care trebuie sa le îndeplinească orice tânăr care face parte din familia CMTC, este să vină de fiecare dată cu bună dispoziție, idei inovative și implicare activă. Pentru noi este foarte important ca tinerii noștri să își împărtășească din experiența lor, să își demonstreze abilitățile, iar noi le oferim posibilitatea de a se afirma, prin diferite modalități. Punem accent pe dezvoltarea tinerilor și nu ne conducem după criteriul ,,Dacă nu ai experiență, atunci nu poți activa alături de noi’’.  Este o abordare greșită! Fiecare are ceva deosebit si întotdeauna găsim cheia spre acea aptitudine a tânărului, pe care dorește să o dezvolte!

De ce este nevoie ca tinerii să aibă un consiliu?

Este foarte important ca tinerii să se implice în procesul de luare a deciziilor la nivel local cât și la nivel central. Un Consiliu de Tineret oferă oportunitatea tinerilor să facă legătura dintre aceștia cu Autoritățile Publice. Astfel, ei pot să comunice direct cu factorii de decizie, să își lărgească orizontul cunoașterii, să învețe bunele practici de consolidare și să-și formeze deprinderi utile, și să devină lideri.

Care este modalitatea de recrutare a noilor membri?

În cadrul CMTC, tinerii sunt selectați în baza unor criterii stabilite. În perioada de recrutare, se publică anunțul pe rețelele de socializare și pe alte site-uri informative.Tineri care vor să devină membri trebuie să completeze un formular. În baza acestuia aplicanții sunt invitați la interviu, care constituie pasul cel mai important pentru selectare.

Cum e să-ți împarți timpul între faculate și activități extracuriculare?

Timpul trebuie gestionat eficient dacă vrei să obții un rezultat bun în ceea ce faci. Facultatea îmi oferă posibilitatea să mă remarc în cadrul structurilor studentești, iar timpul acordat Consiliului mă face să mă simt într-o formă extraordinară. Fiind înconjurat de tineri îndrăgostiți de voluntariat, mă simt motivat să mă implic și să-mi aduc aportul alături de colegii mei la edificarea unei societății mai bune și durabile.

Studiind Administrație Publică în cadrul Facultății de Relații Internaționale Știinte Politice și Administrative la Universitatea de Stat din Moldova, am avut multe de învățat la etapa planificării timpului. În asa mod, am învățat să reușesc și la studii, să ofer timp familiei și să mă distrez cu prietenii. Dacă dorești cu adevărat ceva le poți reuși pe toate.

Transmite un mesaj pentru tineri care sunt încă nehotărâți să se implice în diverse activități?

Unii tineri sunt dezămăgiți pe anumite segmente, însă am convingerea că nimic nu este pierdut! Sunt multe organizații care  oferă oportunități de dezvoltare, tinerii ar trebui să se implice și să-și  demonstreze abilitățile!
Este foarte important ca tânăra generație să cunoască bunele practici și activismul civic, pentru a-l răspândi. Dacă ne dorim cu adevarat un viitor cu perspectivă aici, acasă, este momentul să acționăm. Încurajez tinerii să spuna DA provocărilor și sunt convins ca succesul va fi de partea lor! 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola