Voluntariatul este fenomenul care contribuie la promovarea valorilor general umaneDorin Indoitu este unul din elevii activi ai Liceului Teoretic Puhoi din raionul Ialoveni, acesta face parte din Consiliul de Elevii ai liceului, este membru al grupului de inițiativă “Navi”, unde împreună cu alți tineri formează o echipă implimentând proiecte, organizând concursuri, și alte activități în localitate.

A început să se implici în diverse activități odată ce a pășit treapta liceală, atunci a fost atras de activităţile extraşcolare, luând parte la diverse evenimente, şi era mândru într-un final că și-a adus cât de puțin aportul prin implicare. Această satisfacţie a însemnat pentru Dorin un punct de iniţiere într-o lume nouă- cea a voluntariatului, combinând eficient studiile cu alte activități.

Întrebându-l cum e să fii un tânăr activ la nivel local, acesta ne-a mărturist că se simte foarte bine atunci când reuşește să contribuie cât de puțin la dezvoltarea satului natal, fiindcă își dorește ca cei din jur să preia exemplu şi să petreacă timpul liber util, pentru prosperarea localităţii şi de ce nu şi a ţării. Schimbarea începe de la propria persoană, aşa că e nevoie de iniţiativă şi lideri veritabili.

Dorin a coordonat două proiecte în localitatea sa ,,Şcoala- o grădină înfloritoare’’, care a avut ca scop crearea unui parc natural şi promovarea educației ecologice. De câțiva ani împreună cu grupul de inițiativă aplică la Fondul pentru Tineri Ialoveni, organizatie care finanțează cele mai bune proiecte din raion. Anul acesta au obținut un grant de 5000 lei, și au avut contributii și de la Asociatia ,,STUDIUM'' din cadrul liceului în valoare de 2650 lei, iar cu acesti bani au creat un parc natural, format din 30 de tuie, zece brazi, o sută de trandafiri si cinci tei, datorită acestui proiect au făcut localitatea și mai frumoasă dar și să convingă oameni să păstreze natura. La primăvară și-au propus să instaleze bănci de odihnă, iar până atunci urmează să găsească surse de finanțare.

 Cel de al doilea proiect coordonat de Dorin este ,,Camping. Ne distrăm şi ne formăm împreună’’, unde cei mai activi 15 elevi ai liceului, alături de cinci profesori au plecat în pădure pe cinci zile petrecând timpul util si plăcut, organizând diverse jocuri de inteligenţă, mese rotunde, activități şi lecţii de orientare în spaţiu. Această activitatea a rămas memoriabilă pentru mulți dintre noi deoarece am petrecut cinci zile alături de oameni minunaţi, i-am cunoscut mai bine în acest timp, chiar dacă ne cunoșteam de câţiva ani, am aflat o mulţime de lucruri importante şi interesante în cadrul activităţilor, ceea ce pare imposibil pentru unii, am stat cinci zile departe de internet si reţele de socializare.

 O altă implicare a tânărului este creearea unei pagini web unde oamenii pot adopta un animal de companie, care este în permanență monitorizată. La moment schițează planuri la un proiect ce ţine de sprijinirea copiilor din clasele primare la pregătirea temelor pentru acasă.

Dar cel mai important pentru Dorin sunt oamenii și prieteni frumoşi la chip si suflet din satul natal Puhoi, care mereu îl susţin când este nevoie iar datorită susținerii lor a reușit să realizeze ceea ce și-a propus.

Pentru Dorin voluntariatul este fenomenul care contribuie la promovarea valorilor general umane, fiindcă, în calitate de voluntar, toţi ştiu că nu au de câştigat lucruri materiale, ci doar spirituale. O dată ce ai făcut acest pas şi ai devenit voluntar, demonstrezi că doreşti o schimbare și eşti gata sa o faci benevol. Voluntariatul poate să asigure legătura dintre generaţii si valori.

Fără îndoială voluntariatul m-a influenţat pozitiv, datorită implicărilor în activități civice am devenit o persoană creativă, puternică, încrezută în sine si optimistă. Mereu am de învăţat câte ceva nou, ceea ce este un mare avantaj pentru mine fiindcă îmi apar noi idei de acţiuni şi proiecte pe care le-aș putea realiza pe viitor. Voluntariatul mă ajută în toate contextele, dar cel mai mult îmi place că interacţionez cu lumea din jur, îmi dezvolt abilităţile de lider, comunicare, organizare iar acestea mă ajută foarte mult în viața de zi cu zi.

 În ultimul timp am observat că din ce în ce mai mulţi tineri devin interesaţi de voluntariat şi doresc o schimbare în ţară, aşa că am mari aşteptări pe viitor de la generaţiile actuale şi succesoare, iar asta ar însemna o nouă treaptă pentru Republica Moldova.

Tineri sunt viitorul și pilonii acestei țări, aşa că trebuie să începem schimbarea de la propriul EU. Să ne gândim măcar la o idee pentru prosperare, să găsim o echipă şi să punem în acţiune acea idee și să o transformăm într-un proiect, fiindcă doar aşa vom servi drept exemplu pentru alți tineri și pentru comunitate.