Antonita Fonari: legile sunt bune, unicul lor neajuns este doar faptul ca nu sunt respectate

Antonita Fonari: legile sunt bune, unicul lor neajuns este doar faptul ca nu sunt respectateTocmai am sfarsit sa raspund la intrebarile lui Calin Cucuetu de la Info-Prim Neo si am hotarat sa-mi aflati gandurile din prima sursa. Aceasta este pozitia mea in calitate de Director al Centrul de Resurse „Tineri si Liberi” & Secretar General al Consiliului ONG:

Dupa 2005 au aparut multe ONG-uri apropiate puterii. Am putea sa le acuzam de colaborationism?

Depinde ce inseamna in viziunea Dumneavoastra „apropiate puterii”. Daca vorbim despre ONG care au fost inregistrate in debutul Anului Tineretului si implementeaza proecte la comanda Partidului Comunist, atunci consider ca in majoritatea cazurilor este vorba de oportunism.

Apreciez mult acele ONG care au dat dovada de spirit civic si si-au facut treaba in conditiile ultimilor ani, fara interese personale, – fie ca au lucrat pentru beneficiarii lor prestand servicii sociale sau au facut eforturi ca sa promoveze initiative legislative si ca legile ajunse in Parlament sa fie imbunatatite.

La serata de decernare a premiilor “10 jurnalisti ai anului” colegii Dumneavoastra au remarcat ca am aparut, deseori, la stiri alaturi de Marian Lupu. Totusi, la fel de des, am incercat sa stabilesc o comunicare durabila cu Dorin Chirtoaca, de exemplu.

Ca si ong-ist mi-am facut treaba: am promovat un cadru de dezvoltare al societatii civile la nivel de APC, APL si am pus umarul sa fie consolidate nucleele ONG pe domenii de activitate. Faptul ca la stiri anumite ONG au fost vazute doar in activitati de colaborare cu Parlamentul explica doar 2 lucruri:

  1. Presedintele Parlamentului (si nu asi putea sa aduc prea multe alte nume de la partidul de guvernare), plus unii dintre deputatii din opozitie au inteles ca ONG au capacitati de a contribui la formarea unui cadru legal concret, eficient si aplicabil.
  2. Cand ONG lucreaza cu opozitia, mass media reflecta mai putin subiectele respective.

Politizarea subiectelor sociale este adusa pana la ridicol, daca vrem sa facem advocacy la nivel de Parlament, suntem pusi in situatia sa o facem doar cu fractiunile parlamentare, varianta normala ar fi sa mergem, in primul rand, la comisiile parlamentare. În conditiile respective  ONG au promovat proiecte de lege cu privire la intrunirile publice si voluntariat, Strategia de dezvoltare a societatii civile etc. Comunistii sunt de 8 ani la putere, este inadmisibil sa asteptam 8 ani poate vin vremuri mai bune si atunci o sa lucram, intre timp ce facem – criticam si dam cu pietre in cei care incearca sa lucreze? Eu consider ca esential este factorul uman si profesionalismul, am avut guvernari de opozitie in care nu am castigat nimic la capitolul capital social si comunicare intre actorii sociali.

Cum apreciati relatia dintre ONG-uri si autoritati. Au existat in 2005 situatii conflictuale intre ONG-uri si reprezentantii autoritatilor? Puteti enumera cateva dintre piedicile legislative puse de autoritati ONG-urilor.

Depinde foarte mult de domeniul in care activeaza o organizatie, sunt anumite progrese in domeniul protectiei sociale; a fost si ramane foarte incordata comunicarea cu MET. Doamna Ministru al Educatiei si Tineretului, in afara ca nu are competenta si diplomatia necesara functiei pe care o detine, a avut tupeul sa ignore total ONG care au definitivat si discutat public cu 11 grupuri sociale proiectul legii cu privire la voluntariat. În 2006 Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat a prezentat proiectul legii la Forul Tinerilor, in 2008 MET a inclus din nou documentul in agenda Forumului Tinerilor. MET sustine, in special, actiuni populiste, timp de 2 ani ar fi trebuit sa existe deja o Lege cu privire la voluntariat, iar organizatiile de profil sa stabileasca cadrul de implementare a legii. Subliniez ca este vorba de o lege absolut inofensiva, care nu afecteaza interese economice si ar fi aratat foarte bine sa fie aprobata in Anul Tineretului.

Care sunt masurile prin care ONG-urile inteleg sa promoveze democratia, statul de drept si drepturile omului in 2009?

Daca o organizatie neguvernamentala isi realizeaza misiunea declarata, este transparenta si este recunoscuta pentru schimbarile pozitive pe care le aduce in domeniul sau, cu siguranta organizatia respectiva promoveaza democratia. Am un respect aparte pentru ONG din domeniul drepturile omului, sunt acele ONG care reactioneaza pozitiv la orice semn de deschidere a Parlamentului, Guvernului si Primariei. Reactiile ONG de drepturile omului variaza de la a folosi cadrul de deschidere pentru societatea civila oferit de Parlament prin Conceptia sa de  colaborare si pana la a merge cu uratul: bradul, porcul si magarul…

Care considerati ca sunt partile pozitive si cele negative ale Legii cu privire la intrunirile publice?

Indiscutabil, fiecare cetatean trebuie sa aiba dreptul sa-si exprime opinia, se intampla lucruri grave cand oamenii sunt siliti sa gandeasca dupa un calapod. Uneori, am impresia ca daca politia nu ar incerca sa inabuse protestele – ar fi mai putini protestatari. Daca nenea cu porcul si magarul ar fi fost lasat sa se plimbe prin oras cu animalele sale, ar fi fost mai putina zarva si n-ar fi iesit la protest ONG de drepturile omului. Cat despre partea negativa a legii, in tara aceasta legile sunt atat de bune, incat unicul lor neajuns este doar faptul ca nu sunt respectate, in primul rand de autoritati.

Ati putea sa ne explicati de ce Forumul ONG-urilor nu a fost convocat timp de 5 ani? Care este motivul pentru care totusi s-a reluat aceasta activitate?

Este vorba despre o forma de evolutie a societatii civile asociate. A fost nevoie de 5 ani ca ONG sa se consolideze pe domenii – Consiliul National al Tineretului, Reteaua ONG din Domeniul Social, Alianta Anti-coruptie etc. Apoi ne-am copt, am format Consortiul pentru Dezvoltarea Societatii Civile si am convocat Forumul ONG, editia V. Este etapa la care ONG inteleg ca tot sectorul are nevoie de o lege functionala si „mai prietenoasa” cu privire la ONG, beneficii clare pentru ONG de utilitate publica, contractarea serviciilor sociale de catre stat.

2008 a fost declarat de autoritatile comuniste anul Tineretului. În ce masura tinerii au fost sprijiniti de ONG-uri in acest an?

Organizatiile de tineret fondate pana in 2008 si-au vazut de treaba, indiferent de ce decretau autoritatile. Nu mi se pare normal ca in dependenta de decretele prezidentiale sa ne concepem strategiile de activitate. Decretele Presedintelui trebuie sa faca ministerele mai responsabile fata de anumite subiecte, lucru care s-a intamplat mai putin. Daca 2010 va fi decretat Anul Responsabilitatii fata de Natura, putin probabil sa ma apuc sa fondez un ONG de protectia mediului, problema-i ca se vor gasi altii care s-o faca…

Sursa: http://senin.ladyclub.md

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola