Reciclarea trebuie să devină un lucru important și conștient în Republica Moldova
În orașul Bălți recent a fost lansat proiectul ,,Noi câștigăm când reciclăm’’ care are drept scop promovarea utilizării reciclării efieciente a deșeurilor. Inițiativa aparține Centrului de Resurse pentru Educație Ecologică ,,Școala Verde’’, care activează în cadrul organizației ,,Caroma Nord’’. În cadrul proiectului peste 150 de tineri vor fi informații și implicați în activități de mediu, care vor putea ulterior participa la un concurs intitulat ,,Școli care au grijă de mediul înconjurător’’. Mai multe despre acest proiect ne-a povestit Ana Bogaciuc elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, căreia îi aparține această inițiativă.
Cum a apărut ideea acestui proiect?
Ideea despre reciclare mi-a venit mai demult, și așteptam oportunitatea potrivită să o realizez. ”Green School” are acum un voluntar de la Corpul Pacii, care se numește Bartosz Gawarecki și care ne-a propus să facem un proiect pe care ni-l dorim. Eu am venit cu ideea și el a susținut inițiativa mea. Pe lângă aceasta mai sunt doi tineri Vlad și Andrian, elevi în clasa a 8-a, a gimnaziului din Sîngureni. Băieții au dorit să se implice și să facă ceva util pentru mediu astfel au încercat să recicleze hârtia singuri, acasă. Sunt mai mulți aomeni care au susținut ideea proiectului. Astfel am format o echipă,unde am reușit să scriem acest proiect, să planificăm totul și chiar să câștigăm. Echipa este cel mai tare punct forte al nostru. Suntem foarte mulțumiți de oamenii care au fost receptivi și oamenii cărora le pasă și sperăm foarte mult că acest proiect va avea succes și în viitorul apropiat, reciclarea va deveni un lucru important și conștient în Republica Moldova.
Care este scopul acestui proiect?
Scopul proiectului este de a angaja instituțiile de învățămînt în activități ecologice. Obiectivele noastre sunt de a antrena 150 de tineri din municipiu despre utilizarea eficientă a deșeurilor și să organizăm un concurs între înstituții de învățămînt pentru a aplica în practică cunoștințele de la seminare. În cadrul primei etape au fost instruți 50 de tineri care la rândul lor vor fi formatori pentru alți tineri din opt instituții de învățământ din municipiul Bălți. Apoi vom instala containerele pentru separarea deșeurilor din plastic, hârtie și carton în școlile care sunt parte a proiectului, acesată acțiune va permite școlilor să recicleze în continuare nu doar pe durata proiectului. În urma reciclării corecte fiecare școală participantă va primi diplome și un premiu bănesc pentru materialul reciclat. si vor obține titlul de „Școala care are grijă de mediul înconjurător” Totodată acest proiect va contribui la dezvoltarea calităților profesionale și personale ale tinerilor, îi vor face mai responsabili față de mediul ce ne înconjoară.
Ce te motivează să te implici în activități de voluntariat, în special în domeniul ecologic?
Eu cred că sănătatea mea și sănătatea toturor din jurul meu depinde direct de calitatea mediului. Atît timp cît cunosc mai multe lucruri despre situația ecologică, cu atât devin mai motivată să particip în diverse proiecte. Trebuie să recunoaștem că problemele mediului sunt destul de grave, atât în țara noastră cât și pe plan mondial. Vreau să contribui la schimbare, și cred că o pot face.
În opinia ta cum stă Republica Moldova la capitolul reciclare?
Din păcate, În Republica Moldova problema deșeurilor este foarte veche și destul de gravă. Suntem o țară în care nu este nici o gunoaiește ce corespunde cerințelelor necesare. Ceea ce înseamnă că absolut toate deșeurile emit substanțe chimice, care apoi nimeresc în sol, care e o resursă principală în Republica Moldova, mai ajung și în apă, care este sursa de neînlocuit pentru toate ființele vii. Oamenii de la țară preferă sa ardă deșeurile, fără a și da seama că otrăvesc aerul cu care respiră ei și copii lor. Problema deșeurilor este una care tine în primul rând de mentalitate și educație, de aceea este foaret greu de luptat cu ea.
Cu ce se ocupă Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică ,,Școala Verde’’?
CREE „Green School” are ca sop educația ecologică a tinerilor prin implicarea lor în diverse activități ecologie. Tot aici sunt susținute și dezvoltate ideile tinerilor care mai apoi sunt puse în practică, un exeplu este chiar proiectul „Câștigăm când reciclăm”.
Cât de deschiși sunt tinerii din Bălți să se implice în activități de voluntariat?
Mă bucur mult că am întâlnit mulți tineri care au fost fascinați de acestă idee și interesați să devină voluntari. Din păcate unii din ei sunt dezcurajați pentru că înțeleg că e foarte greu de schimbat mentalitatea și modul de gîndire a oamenilor, însă ei oricum nu se lasă bătuți, și continuăm să facem lucruri frumoase prin voluntariat.
Care au fost activitățile de voluntariat în care te-ai implicat? Cum au influențat ele asupra ta?
M-am implicat în activități de voluntariat din mai multe domenii. Am participat în proiecte sociale, în care ajutam oamenii din categorii social-vulnerabile, aceste proiecte m-au învățat șă fiu altruistă și m-au înspirat mult pentru activitatea mea de voluntariat. Mi-am mai adus aportul în promovarea modului sănătos de viață, și aceste proiecte mi-au schimbat și mie stilul de viață, care acum mă ajută să fiu mai sănătoasă și mai puternică. Proiectele cu privire la drepturile omului m-au informat mult despre puterea legii, și am înțeles că legea este o armă în mâna oricărui cetățean. Am facut parte și din proiecte care au scop să îmbunătățească sistemul educațional din țara noastră. Acum particip în proiectul care luptă contra corupției „Watchdog” și fac parte din echipa GLOW TOBE care are scop creare unei rețele de tineri activi în toată republica. Toate acestea mi-au oferit experiență și cunoștințe, dar eu mi-am găsit locul anume în proiecte din domeniul ecologic, pentru că probleme abordate în aceste proiecte sunt probleme care pun în pericol existența oamenilor, și în afară de aceasta eu mi-am găsit locușorul în organizația „Caroma Nord” care a fost mereu receptivă la ideile mele și m-a ajutat cu tot de ce aveam nevoie, mi-au oferit mereu susținere.
Când și cum ai aflat prima dată despre primul proiect/organizație în care poți să te implici ca voluntar și ce te-a motivat să aplici?
Prima organizație despre care am aflat este „Caroam Nord” și anume proiectul „Școala Verde”. Am cunoscut mai apoi și alte organizații, dar ”Caroma Nord” mi-a construit personalitate și a „investit” în mine. Voluntariatul început la această organizație o fost o modalitate de a mă dezvolta pe plan profesional și personal. Cunoștințele acumulate și oameni noi pe care i-am cunoscut m-au motivat să fac mai multe. Voluntariatul este incomparabil cu oarecare altă activitate pe care o poate avea un tînăr.
Transmite un mesaj pentru tinerii care încă nu sunt hotărâți să se implice în activități de voluntariat?
Nu trebuie niciodată să ne plângem pe țară, pe conducere sau timpurile pe care le trăim. Viața noastră este în mâinile noastre, și doar împreună depunând efort, implimentând proiecte, organizând diverse activități putem obține succes și face o schimbare.