(Interviu) Aleona Veselovscaia: Centrul CONTACT facilitează interacțiunea dintre jurnaliști și prestatorii de servicii



92741456307284Centrul CONTACT, în parteneriat cu OCT Caraseni, dezvoltă capacitățile furnizorilor de servicii de dezvoltare organizațională și îmbunătățește/promovează baza de date a prestatorilor de servicii de instruire și dezvoltare organizațională și baza de date a jurnaliștilor interesați de activitățile OSC-urilor. Baza de date a formatorilor este un pas major pentru crearea unei piețe funcționale și competitive de servicii de consolidare a capacităților organizațiilor societății civile din Republica Moldova. Baza de date a jurnaliștilor care reflectă subiectele societății civile ajută OSC-urile să identifice jurnaliști și să își îmbunătățească acoperirea mediatică a activităților lor. Astfel, ne-am propus să discutăm acest subiect cu câțiva dintre beneficiarii acestor baze de date: Vera Nastasiu, jurnalistă, Mihai Cucereanu, Contact Cahul și Aleona Veselovscaia, coordonatoare de program „Consolidarea Societății Civile”, Centrul CONTACT.

Dna. Veselovscaia, de ce este importantă colaborarea dintre OSC-uri și mass-media?

Aleona Veselovscaia: În ultimii ani jurnaliștii și mediul societății civile s-au aflat aparent pe baricade, uitându-se parcă ideea că de fapt ei reprezintă dimensiunea spiritului civic. Drept dovadă, inițiativa Centrului Contact și a OSC Caraseni de a lansa două baze date, una a prestatorilor de servicii de instruire și dezvoltare organizațională și baza de date a jurnaliștilor interesați de activitățile OSC-urilor, vine să promoveze responsabilitatea socială și spiritul de cooperare. La moment, vă putem comunica faptul că interesul pentru cele două baze de date este tot mai mare. Potrivit ultimelor date, în ultimele patru luni, avem înregistrate 2327 de accesări. Deci, societatea este interesată de această inițiativă.

De ce credeți că sectorul non-guvernamental este puțin mediatizat de mass-media?

Aleona Veselovscaia: Societatea civilă nu poate avea o imixtiune în agenda mass-media. Evident, poate vina aparține ambelor părți. Unii nu produc subiecte, conținut care să stârnească interesul mass-mediei, și cealaltă parte își axează interesul pe subiecte care să producă senzații. Cred că a venit timpul să scăpăm de aceste steriotipuri să ne axăm pe colaborarea eficientă dintre mass-media și societatea civilă. De aceea, încurajez colegii din societatea civilă să creăm evenimente media de succes, adică, având subiecte interesante, locuri interesante, oameni interesanți...Trebuie să conștientizăm impactul pe care îl are mass-media în societate și să încurajăm jurnaliștii să mediatizeze evenimentele noastre, fără să fim nevoiți să plătim pentru servicii..

Centrul CONTACT în parteneriat cu OTC Caraseni au elaborat două baze. Care sunt beneficiile lor?

Aleona Veselovscaia: La trei luni de la lansare, baza de date a prestatorilor numără deja 25 de organizații înregistrate, iar cea de-a doua baza are 7 jurnaliști autentificați. Platforma www.ngo.md oferă interacțiune directă cu parteneri, traineri și materiale de calitate, în vederea dezvoltării potențialului OSC-urilor. Baza de date a formatorilor reprezintă un pas major pentru crearea unei piețe funcționale și competitive de servicii de consolidare a capacităților organizațiilor societății civile din Republica Moldova. Baza de date a jurnaliștilor care reflectă subiectele societății civile va ajuta OSC-urile să identifice jurnaliști și să își îmbunătățească acoperirea mediatică a activităților lor. La modul practic cele două baze oferă schimb de materiale și de date între prestatori ai OSC-uri, iar persoanele înregistrate pot găsi informații și din alte domenii precum, planificare strategică, contabilitate, managementul resurselor umane, comunicare etc.

Care va fi durabilitatea acestei baze de date, după încheierea finanțării?

Aleona Veselovscaia: Centrul CONTACT va monitoriza și în continuare baza de date, fiind disponibil pentru orice activitate care vine să sporească potențialul societății civile. Totodată, va promova la diverse nivele interesul pentru aceste baze de date. Menționăm, că Centrul CONTACT, în parteneriat cu OCT Caraseni va dezvolta și pe alte surse capacitățile furnizorilor de servicii de dezvoltare organizațională.

Dna. Nastasiu, sunteți jurnalistă și ați ales să vă înregistrați pe această platformă. Ce credeți despre această inițiativă a Centrului CONTACT și ce v-a motivat să vă înregistrați?

Vera Nastasiu: Această platformă mi-a provocat curiozitatea și am considerat oportun să mă înregistrez. Sunt jurnalist de 11 ani, iar interacțiunea cu alți colegi de breaslă e o facilitate pe care o aprob și o susțin. Vă pot comunica faptul că www.ngo.md m-a pus în contact direct cu alți câțiva jurnaliști interesați de activitățile societății civile și astfel am găsit subiecte comune de discuție. Cred că această platformă oferă posibilități multiple de comunicare și un schimb de experiență calitativ. Totodată, sunt sigură că numărul în creștere de utilizatori, vor oferi și mai multe oportunități.

Dl. Mihai Cucereanu, dar dvs. de ce ați ales www.ngo.md?

Mihai Cucereanu> Noi cei de la CONTACT CAHUL credem ca este o platforma care permite
identificarea formatorilor pe diferite domenii de care are nevoie sectorul societății civile dar si celelalte sectoare. Totodată permite organizațiilor si profesioniștilor sa se promoveze si sa-si gaseasca parteneri si cai de colaborare.

Dna. Nastasiu și dl. Cucereanu, cum vedeți dezvoltarea ulterioară a acestui segment al jurnaliștilor?

Vera Nastasiu: E adevărat că astăzi e destul de greu să ademenești presa cu subiecte care să suscite interes. De aceea cred că aici putem găsi subiecte comune de mediatizare, forme interesante de expunere publică a subiectelor și un schimb de materiale, care să-ți permită realizarea unor articole în presă mult mai rapid. Mass-media fiind a patra putere în stat, trebuie încurajată să mediatizeze evenimentele OSC-urilor, trebuie informată și impulsionate acțiunile care vin să promoveze mediul societății civile.

Mihai Cucereanu: De expediat aceasta informatie către toate organizatiile neguvernamentale din Republica Moldova, conform bazei de date.

De ce ați recomanda unui coleg/prieten înregistrarea pe această platformă?

Vera Nastasiu: Aș recomanda această bază de date, pentru că aici accesul e foarte ușor, fără să presupună mulți pași de urmat până la înregistrare. Mediul de interacțiune este foarte elevat și reprezentanții instituțiilor media sunt oameni cu experiență, având o pregătire solidă. Aș recomanda această platformă și pentru că, oferă o nouă abordarea în dezvoltarea de parteneriate între jurnaliști și consolidarea acestui segment.

Mihai Cucereanu: Pentru ca este o platforma unde pot sa-si promoveze serviciile, prin intermediul căreia pot sa-si demonstreze competentele, sa aducă profit organizației si nu numai organizației.

Vă mulțumim!

Pregătirea și publicarea acestor baze de date este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Centrului Național de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale din Moldova CONTACT și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.