Tatiana Puga, președinta Asociației Femeilor de Afaceri din Bălți: „Oportunitățile de implicare a tinerilor în activități civice sunt în creștere“

tatiana

Președinta Asociației Femeilor de Afaceri din Bălți, Tatiana Puga, ne-a vorbit despre șansele de afirmare ale tinerilor care vor să rămână în țară, despre profilul antreprenorului social de succes în contextul economic actual, dar și despre accesibilitatea oamenilor cu nevoi speciale atât în câmpul muncii, cât și în societate, în activitățile de zi cu zi.

Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar.

Pentru membrii societății civile voluntariatul este un lucru firesc. Scopuri și obiective sunt multe dar surse financiare cu părere de rău nu sunt suficiente. Prin urmare  facem  voluntariat.

Voluntariatul este un act ce porneste din dorinta de a te implica într-o anumită activitate, de a ajuta pe cineva, dar în același timp este și o cale bună de a te dezvolta, de a-ți vizualiza capacitățile de lider. Este o bună experiență de lucru în echipă și cel mai important este că îți faci noi prieteni.

În afara activităților de voluntariat din cadrul Asociației mai sunt membră al grupului de lucru a Forumului Femeilor Lidere din localitățile rurale. Cea mai recentă implicare voluntară este participarea în calitate de mentor pentru o tânără din Bălți, în cadrul Programului Național de Mentorat pentru Femei din Sistemul Afacerilor Interne, realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare“.

Care este cel mai important proiect pe care l-ați realizat în acest an împreună cu organizația pe care o reprezentați?

Toate proiectele pe care le implementăm sunt importante pentru noi, deoarece prin intermediul lor realizăm anumite scopuri.

Dar consider că cel mai important proiect cu care am început anul 2015 a fost lansarea activității de antreprenoriat social „Centrului de Terapie Manuală”. Prin acest proiect, grație suportului acordat de către Fundația Est-Europeană au fost create 13 locuri de muncă pentru oamenii cu dizabilități de vedere, inclusiv șase persoane angajate în cadrul Centrului de Terapie Manuală în municipiul Bălți și șapte persoane autoangajate la domiciliu în prestarea serviciilor de masaj în șase raioane.

În timpul apropiat urmează să lansăm un atelier protejat la Sîngerei, în cadrul proiectului ”Incluziune socială prin mobilizare comunitară” realizat cu suportul financiar oferit de către Fundația Soros-Moldova. Atelierul presupune crearea locurilor de muncă adaptate pentru opt oameni cu dizabilități locomotorii care vor produce lumânări decorative și păpuși. Cu părere de rău, lucrurile nu merg așa cum ne dorim. Chiar dacă Primăria ne-a oferit o locație, nu avem suficienți bani pentru reparații și suntem nevoiți să mai identificăm surse financiare pentru lansarea atelierului.

9

Ce progrese ați sesizat, în ultimul an, privind implicarea tinerilor în activitățile civice la nivel național?

Din câte cunosc, tinerii se implică tot mai activ în desfăşurarea campaniilor de informare, sensibilizare, se implică în activitățile de instruire și fac voluntariat în diferite organizații. Urmărind permanent ce se întîmplă în sectorul neguvernamental am sesizat că oportunitățile de implicare a tinerilor în activități civice este în creștere: au apărut diverse proiecte și programe direcționate spre mobilizarea și implicarea tinerilor, inclusiv acordarea sprijinului în dezvoltarea carierei. Consider că este salutabil acest lucru, deoarece astfel tinerii identifică mai ușor oportunități aici în țară. Aceasta va contribui la scăderea numărului de persoane care pleacă la muncă peste hotare.

Vă rog să relatați o acțiune desfășurată de un ONG în acest an, în Moldova, care v-a inspirat.

Admir dedicaţia și profesionalismul echipei Asociației ”Motivația” care și-au asumat angajamente ambiţioase ce țin de incluziunea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Maratonul „Chișinău accesibil pentru toți” este una dintre cele mai recente actiuni care a avut drept scop să evalueze accesibilitatea în mai multe instituții publice, demonstrînd că banii publici sunt cheltuiți fără rost pe rampe și trotuare inaccesibile.  

Vă rog să numiți trei proiecte de antreprenoriat social din Moldova, care vă inspiră.

Toate activitățile de antreprenoriat social sunt admirabile și insuflă o doză de inspirație, însă trei din ele cu sigurață sunt demne de urmat:

  • Întreprinderea „Floare de cireş”, creată de AO Eco-Razeni care mi-a atras atenția din 2013 în calitate de consumator. Am rămas foarte impresionată de calitatea servicii de catering oferite de ei și la fel de însăși ideea activității de antreprenoriat social care m-a impresionat. Chiar din acel moment mi-am pus drept scop să deschidem și la Bălți o asemenea intreprindere.
  • Asociaţia Keystone Moldova cu care am avut un parteneriat eficient în facilitarea creării unor afaceri mici pentru persoanele cu dizabilități și membrii familiilor lor. Admir foarte mult ingeniozitatea și buna credință a echipei în frunte cu D-na Liudmila Malcaci care depune eforturi enorme pentru a contribui la creșterea bunăstării această categorie de beneficiari.
  • Asociaţia „Mara Woman”, am cunoscut-o recent, fiind la fel susținută de Fundația Est-Europeană și admir ingeniozitatea și creativitatea echipei lor.

11

Considerați că mediul rural este propice antreprenoriatului social în Moldova? Vă rog să argumentați răspunsul Dumneavoastră.

Cu siguranță Da. Antreprenoriatul social este o oportunitate bună pentru întreaga țară, cu atât mai mult pentru mediul rural, deoarece o întreprindere socială presupune soluţionarea problemelor sociale și economice care în localitățile rurale sunt și mai conturate.

În localitățile rurale antreprenoriatul în general este foarte slab dezvoltat, nu sunt oportunități de angajare, astfel antreprenoriatul social ar fi o soluție pentru tinerii din aceste localități.

Ce anume are nevoie un om de afaceri pentru a deveni un antreprenor social de succes?

Orice om de afaceri pentru a avea succes are nevoie de anumite calități, cum ar fi încrederea în propriile forțe, responsabilitate înaltă, capacitatea de a-și asuma riscuri, pasiune pentru inovație și dorința de a face lucrurile mai bine decât o fac ceilalți.

Dar pe lângă cele enumerate, antreprenorul social  mai are nevoie încă de multă răbdare, indulgență și dorință de a contribui la rezolvarea unor probleme cu caracter social. Un antreprenor social nu este centrat doar spre a câștiga bani pentru propria bunăstare. Trebuie să dea dovadă de generozitate, de spirit de abnegație și să fie capabil de sentimente înalte.

Lăsând la o parte componenta comercială, ce i-ar putea motiva pe moldoveni să ia calea antreprenoriatului social?

După părerea mea, motivele care ar putea influența moldovenii să dezvolte mai larg antreprenoriatul social sunt:

- Oferirea unor facilități pentru activitatea de antreprenoriat social prin elaborarea și adoptarea cadrului legal;

- Starea spirituală, dorinţa de a fi de folos societății și a de a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijin;

- Curiozitatea de a încercă ceva nou, de a fi inovativ.

Vă rog să comentați utilitatea evenimentului anual Civic Fest pentru ONG-urile din țară, dar și pentru societatea civilă.

Civic Fest este o activitate binevenită deoarece ONG-urile au posibilitatea să informeze societatea despre misiunile lor, despre proiecte și activități realizate, precum și despre oportunitățile de care poate beneficia  comunitatea.

Intersul ONG de a participa la acest eveniment este în creștere și cu siguranță putem afirma că initiativa este una reușită și menită pentru succes.

Ce vă doriți să vedeți nou la edițiile viitoare ale Civic Fest?

Probabil că ar fi utile unele modalități de motivare a comunității să participle mai activ la acest eveniment. Civic Fest trebuie să devină pentru ei o sursă de informații importante și relevante. Cred că odată cu dezvoltarea antreprenoriatului social, Civic Fest va avea mai multe istorii de success, va mobiliza mai mulți participanți și va deveni un eveniment și mai atractiv pentru societate.

parteneri