Leonid Litra: Procesul de integrare în UE reprezintă un efort al întregii societăţi



 
 
Expertul Institutului de Politică Mondială din Kiev, Leonid Litra, despre efortul societății de a se integra în UE, despre ilegalitățile comise sub lozincile europene, dar și despre combaterea corupției - unica metodă credibilă pentru a reda integrării europene o conotație pozitivă.

 
Republica Moldova trece printr-un val pronunțat de euroscepticism, care alimentează și mai mult neîncrederea cetățenilor în valorile europene. Cauzele care au dus la o asemenea situație par să fie la vedere – corupție, lipsă de voință politică, politicieni care se îngrijesc mai mult de propriile interese decât de cele ale cetățenilor. Expertul Institutului de Politică Mondială din Kiev, Leonid Litra, membru al Platformei societății civile ”Pentru Europa”, consideră că euroscepticismul este o consecință directă a modului în care în ultimii ani politicienii moldoveni au înțeles să facă reforme. În același timp, expertul afirmă că politicienii nu pot implementa reforme din cauza vulnerabilității față de fenomenul corupției. ”Dacă ar implementa cu adevărat ceea ce promovează,  atunci acest proces ar putea duce la pierderea puterii”, este de părere Leonid Litra.
 
Dle Litra, în opinia Dvs. care ar fi soluțiile practice pentru a diminua acest val de euroscepticism și a continua calea integrării europene?
 
Eu nu văd alte soluții decât implementarea reformelor care ar avea impact asupra calității vieții cetățenilor de rând. Euroscepticismul nu a apărut întâmplător – este o consecință directă a modului în care s-au implementat reformele europene în Moldova. Bineînțeles că au existat așteptări foarte mari, însă multe dintre ele puteau fi îndeplinite din 2009. Unele din cele mai mari ilegalități s-au făcut anume sub lozinca integrării europene, începând cu concesionarea dubioasă a aeroportului și sfârșind cu jaful miliardului de dolari. Din acest motiv, în cazul Republicii Moldova, integrarea europeană este asociată involuntar cu ilegalități și condiții mai dificile de trai. Asta înseamnă că unica metodă credibilă pentru a reda integrării europene o conotație pozitivă este combaterea coruptiei, care nu este un domeniu abstract și care trebuie să se manifeste prin sancțiuni și condamnări în cazuri cu ecou cum ar fi BEM, Aeroport, atacuri „raider” etc.
 
Cum credeți, de ce politicienii nu-și respectă promisiunile făcute cetățenilor, care în 2009 au crezut sincer că singura șansă pentru modernizarea și dezvoltarea Republicii Moldova este integrarea europeană?
 
În general, Moldova a avut condiții bune pentru a îndeplini promisiunile legate de parcursul european. Unele au și fost îndeplinite – mă refer la regimul liberalizat de vize, îmbunătățirea infrastucturii rutiere etc. Spre deosebire de aspectele mai tehnice, cele care se referă la combaterea corupției și independența justiției, au fost mult mai vulnerabile. Impresia care se crează este că politicienii nu pot implementa reforme din cauza că sunt vulnerabili anume față de  fenomenul corupției. Respectiv, dacă ar implementa cu adevărat ceea ce promovează,  atunci acest proces ar putea duce la pierderea puterii. Indiscutabil, au fost și persoane foarte dedicate și instituții care au depus un efort mare pentru implementarea reformelor, însă câteva persoane sau doua-trei instituții nu pot schimba sistemul.
 
În opinia Dvs., ce periclitează viitorul european al Republicii Moldova?
 
Pericolul viitorului european al Republicii Moldova va exista mereu, chiar și atunci când Moldova va obține statutul de stat candidat. Cele mai recente exemple din Balcani, dar și state din UE, cum ar fi Ungaria, demonstrează că nu există reforme ireversibile și permanente. Moldova a ajuns în momentul în care declarațiile de intenție și pledoariile pro-europene nu mai sunt suficiente. Asta înseamnă ori reforme și progres spre UE, ori continuarea mimării unor reforme importante care vor ține Chișinăul în cadrul unui format care nu va putea oferi mai mult decât relații de parteneriat și bună prietenie.
 
Pe data de 27 iunie 2015 s-a împlinit un an de la semnarea Acordului de Asociere, care reprezintă cel mai important pas din ultimul timp în direcția integrării europene a RM. Cum apreciați evoluțiile pe parcursul unui an de zile în sensul dezvoltării unei relații durabile cu UE. A reușit Moldova să se apropie sau să îndepărteze de comunitatea europeană?
 
Faptul că Moldova a semnat Acordul de Asociere este un pas foarte important de apropiere față de UE. Cu regret, în pofida semnării Acordului, relațiile cu UE s-au înrăutățit. Un an este insuficient ca să oferim aprecieri exacte despre cât de mult a apropiat acest acord Moldova de UE. Totuși, se pare că Moldova și UE nu au folosit tot potențialul acestui document, mai ales pe partea economică.

Varianta integrală a interviului poate fi citită accesând: http://infoeuropa.md/interviuri/procesul-de-integrare-in-ue-reprezinta-un-efort-al-intregii-societati/

Alte interviuri cu membrii Platformei societății civile ”Pentru Europa” puteti citi accesând:

http://infoeuropa.md/interviuri/integrarea-europeana-capacitatea-de-a-ne-autoadministra-conform-standardelor-lumii-civilizate/

http://infoeuropa.md/interviuri/schimband-mentalitatea-vom-solutiona-problemele-de-mediu/

http://infoeuropa.md/interviuri/societatea-civila-locomotiva-procesului-de-integrare-europeana/

http://infoeuropa.md/interviuri/cetatenii-ar-sustine-foarte-mult-parcursul-european-daca-nu-ar-exista-atatea-scandaluri-de-coruptie/