Stefan Malerius: Societatea civilă poate juca un rol important în influențarea politicilor care vizează Europa de Est

În perioada 22-23 iunie, la Chișinău va avea loc Forumul societății civile cu genericul Cum să fortificăm societatea civilă? Oportunități. Obstacole. Impact.

Pe parcursul a două zile, circa 160 reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai programului Civil Society Facility, atât din țările Parteneriatului Estic, cât și din țările Uniunii Europene, vor face schimb de experiență, vor cunoaște noi parteneri și vor discuta exemple de bune practici și lecții învățate pentru diferite domenii în proiectele finanțate de UE. 

Forumul Societății Civile are loc în cadrul proiectului ”Civil Society. Dialog for Progress”, finanțat de UE. Proiectul este implementat de un consorțiu din nouă organizații, lansat în ianuarie 2013. Consorțiul este condus de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS). În R. Moldova, activitățile sunt implementate de IDIS ”Viitorul”. Mai multă informație despre proiect găsiți pe pagina web www.csdialogue.eu  

L-am întrebat pe Ștefan Malerius, liderul acestui proiect, cu sediul la Kiev, despre importanța Forum-ului pentru societatea civilă și mesajul ce urmează a fi transmis atât societății civile, cât și autorităților. Vedeți mai jos un scurt interviu.

Care este obiectivul acestui Forum și ce aspecte inovative abordează?

Ideea de bază a evenimentului este de a prezenta bune practici, de a face schimb de experiență, să discutăm provocările cu care se confruntă societatea civilă și să încurajăm cooperarea regională a societății civile în țările Parteneriatului Estic. Totodată, vrem să reflectăm impactul proiectelor societății civile din regiune așa cum majoritatea participanților sunt beneficiari ai proiectelor susținute de UE. Ideea nu este nouă, dar, cu siguranță avem o interacțiune regională prea mică în această parte a Europei. De aceea, considerăm că acest eveniment este foarte util și necesar.

Ce mesaj vreți să transmiteți societății civile, dar și autorităților?

Dacă ne uităm un pic în urmă, la summit-ul care a avut loc recent la Riga, consider remarcabilă afirmația unui diplomat european de rang înalt care a precizat că Riga nu a fost locul potrivit pentru a lansa noi pași, inițiative sau inovații. Și, probabil a fost oportună o pauză după Summit-ul de la Vilnius din 2013, după Euro-Maidan, anexarea Crimeii și războiul pornit de Rusia în Ucraina. Dar, acest moment a trecut, cred că trebuie să înțelegem că societatea civilă poate juca un rol important în influențarea politicilor care vizează Europa de Est. Acesta este unul din principalele mesaje.       

Un alt obiectiv important al societății civile din Georgia, Moldova și Ucraina este de a monitoriza reformele politice și economice pe care și le-au asumat. Iar aici, desigur intervine și colaborarea eficientă cu autoritățile.

Ce impact va avea evenimentul prin modul în care este organizat?

Am decis să organizăm acest eveniment într-un format deschis pentru a oferi participanților posibilitatea de a interacționa și discuta, astfel, asigurându-ne că lucrările vor avea un impact sporit și eficient.  

Totodată, participanții vor avea oportunitatea să-și traseze următoarele activități în urma discuțiilor. Considerăm că acest model de desfășurare a lucrărilor forumului va avea un impact mai mare decât conferințele clasice cu paneluri obișnuite de discuții.

Putem vorbi despre o societate civilă consolidată, cu o voce puternică?

Depinde cum privim acest aspect. Dacă vorbim despre Euro-Maidanul din Ucraina și războiul cu Rusia, putem afirma că avem nu doar o societate civilă consolidată, dar o întreagă națiune. Și într-adevăr, societatea civilă din Ucraina are o voce puternică. 

Totuși, dacă privim în ansamblu la regiunea Parteneriatului Estic, putem spune că societatea civilă nu este suficient consolidată. Din acest motiv, credem că acest Forum va lansa noi idei cum putem schimba acest aspect pentru că acesta este și genericul Forumului: Cum să consolidăm societatea civilă?

Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS, Diana Lungu, la numărul de telefon 0 22 221844.

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola