Dionis Cenuşă: “Semnarea Acordului de Asociere cu UE este la fel de importantă ca și ratificarea propriu-zisă a documentului”
Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană este un subiect care vizează nu doar Guvernul de la Chişinău, dar şi pe toţi cetăţenii Republicii Moldova. Importanţa acestuia pentru econonomia ţării dar şi pentru alte domenii semnifică un nou pas al parcursului european şi, nu în ultimul rând, apropierea de Uniunea Europeană. Şi totuşi, cum va influenţa Acordul de Asociere viaţa cetăţenilor Republicii Moldova, ce restricţii dar şi avantaje va oferi semnarea acestuia pentru ţara noastră, ne explică Dionis Cenuşă, exper asociat la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.
Care sunt domeniile majore care vor fi cel mai mult influenţate de semnarea acestui Acord?
Cele mai importante domenii țin de statul de drept, buna guvernare, care constituie componenta politică a Acordului. Cu toate acestea, ponderea majoră în acord o deține componenta economică, fără de care acesta ar pierde cele mai importante stimulente pentru procesele reformatoare.
De ce este important ca semnarea acestuia să fie cât mai curând?
Două circumstanțe creează presiuni asupra Acordului. În primul rând, acțiunile asertive ale Rusiei în regiune pedalează puternic ideea că cea din urmă amenință direct semnarea documentului. A două constrângere se referă la situația politică internă și la posibilitatea unei schimbări radicale a orientării externe a guvernării după alegerile din toamna anului curent. De aceea, se presupune că semnarea rapidă a documentului ar permite “securizarea” acestuia. Semnarea Acordului de Asociere cu UE este la fel de importantă ca și ratificarea propriu-zisă a documentului.Doar luate împreună acestea vor conferi documentului un caracter funcțional și complet juridic.
Prin exemple concrete: ce beneficii şi ce restricţii vor avea cetăţenii moldoveni dar şi economia ţării, în urma Acordului?
Mai degrabă putem vorbi despre responsabilități, pe care le vor avea în primul rând autoritățile moldovenești. Potrivit Acordului, autoritățile vor putea fi chiar aduse în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea prevederilor. Implementarea corespunzătoare a Acordului implică reforme ce vor reforma serviciile publice, justiția, îmbunătățind calitatea guvernării. Toate aceste aspecte vor crea beneficii pentru cetățeni, deoarece statul va fi indirect constrâns să se europenizeze.
Ce impact va avea pentru tineri, AdA?
La fel ca și alte categorii de cetățeni, tinerii vor resimți efectele Acordului doar cu condiția implementării lui corespunzătoare. Acesta prevede diverse reforme în domeniul public (calitatea serviciilor publice, liberalizarea acestora etc.), care vor conduce la o relație mai deschisă și eficientă între autoritățile publice și cetățeni. Datorită asocierii politice cu UE se va intensifica cooperarea bilaterală cu UE în domeniul educației și relațiilor inter-umane, fiind create oportunității noi pentru tineret. Implicații pozitive asupra acestora va avea de asemenea integrarea economică în piața europeană, materializată în posibilitatea ameliorării pieții muncii, fie apariția unei varietăți mai mare de produse pe piața locală, la prețuri mai competitive.
Ce prognoze se prevăd în domeniul securităţii Republicii Moldova, după acest pas care ne apropie de UE?
Realitatea ucraineană dovedește că semnarea Acordului de asociere cu UE nu reprezintă o garanție pentru securitatea națională. Acesta oferă însă mecanismul potrivit pentru a transforma țara, a îmbunătăți sistemul de funcționare a acestuia, dar și a genera un control mai mare din partea cetățenilor asupra actului guvernării. Totuși, depinde de voința politică de la Chișinău, nivelul de implicare a UE în procesele transformative ale Republicii Moldova, dar și de gradul de conștientizare și suport din partea populației vis-a-vis de reformele dureroase, ale căror efecte ar putea fi vizibile în 3-5 ani.
Ce mituri sunt legate de Acordul de Asociere?
Folosirea miturilor despre Acord este rezultatul unui set de factori: iresponsabilitatea anumitor forțe politice locale; absența unor instrumente de comunicare eficiente pe tematica europeană în rândul autorităților naționale; urmările contradicțiilor (ne)declarate între actorii regionali - Rusia și UE. Spațiul public autohton este invadat zilnic de asemenea prejudecăți cu privire la integrarea europeană și elementele asociate cu aceasta.
Cel mai des utilizat este mitul că Acordul presupune aderarea la UE, chiar dacă textul acordului nu invocă niciun fel de promisiune de acest gen, și cu atât mai mult - obligațiune. Din contra, prevederile specifică clar că acordul reprezintă o etapă de avansare a relațiilor bilaterale, ceea ce nicidecum nu înseamnă acordarea vreunei perspective europene imediate.
Mai mult ca atât, opozanții Acordului încearcă să-l contrapună relației cu Rusia, prezentându-l drept armă a Occidentului pentru impunerea influenței sale în regiune în detrimentul Moscovei. În realitate, Acordurile de Asociere semnate de UE cu unele state din cadrul Parteneriatul Estic vizează consolidarea securității și prosperității în regiune. Avansarea predictibilității acestor țări este în folosul tuturor actorilor regionali, inclusiv a Rusiei.
Iuliana Mămăligă