Eduard Maican: Diplomatia populara poate uni malurile Nistrului



Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Eduard Maican, presedintele Uniunii Nationale a Veteranilor Razboiului pentru Independenta (UNVRI).

 

- Cum vedeti solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

Pentru solutionarea diferendului este necesara nu numai aplicarea unor forme si metode noi, eficiente dar si implicarea unor actori noi, inclusiv persoane cu viziuni moderne, studii profunde si cu autoritate pe ambele maluri ale Nistrului. Ma refer in special la reprezentanti ai generatiei tinere, neimpovarati de idei preconcepute. In general, ar trebui sa implementam serios si permanent „diplomatia populara", pentru ca cea a politicienilor a esuat. In particular, ar fi utila aparitia unei publicatii periodice comune, pentru informarea obiectiva si nepartinitoare a populatiei, dar si a comunitatii internationale. Sunt necesare emisiuni televizate cu difuzare concomitenta pe ambele maluri. Principalul acum este sa invatam a ne auzi unii pe altii.

Un rol esential il pot avea veteranii de razboi din ambele parti, prin participare la mese rotunde comune la care sa se elaboreze mecanisme reciproc acceptabile de conlucrare pentru edificarea statului Moldova cu respectarea reciproca a intereselor tuturor. Suntem un popor, cu o istorie, o cultura si o religie comuna, prin urmare si un viitor comun este posibil. De asemenea, ar fi benefice excursii reciproce ale copiilor veteranilor de razboi de pe ambele maluri, ca sa ajungem si la servicii divine si mese de pomenire comune a tuturor celor ce au cazut in 1992. Lista poate fi continuata... Important este sa ne auzim: nu ne putem uni dusmanindu-ne permanent.

 

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului Republica Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

Conducerea de astazi, practic, nu intreprinde ceea ce trebuie, s-a impotmolit in rezolvarea problemei. S-au, poate, este cointeresata in mentinerea situatiei actuale? 

 

www.info-prim.md